La finalul săptămânii trecute a avut loc videoconferința de lansare a Asociației Pur și simplu verde, o organizație nonguvernamentală, independentă și apolitică, înființată din convingerea că este nevoie de sprijinul și acțiunea societății civile pentru ca România să se dezvolte durabil.

Gazdele evenimentului au fost ex-ministrul de Finanțe Ioana Petrescu, președintele asociatiei și Radu Gabriel, actor și membru al Asociației.

În cadrul evenimentului, profesioniști  în  probleme de mediu, energie și digitalizare din țară și de peste graniță, alături de  militanți fervenți ai dezvoltării durabile și membri ai acestei asociații,  au prezentat principalele provocări cu care se confruntă lumea în domeniul schimbărilor climatice și  soluțiile susținute de Pur și simplu verde ca principale arme de  combatere a acestora.

În premieră pentru România, specialiști internaționali, în calitate de membri ai Consiliului științific al Asociației Pur și simplu verde, au prezentat viziunea și strategiile în domeniile lor de expertiză, necesare a fi aplicate  pentru combaterea schimbărilor climatice și dezvoltarea unei economii durabile, care  să susțină progresul economic, dar să ia în considerare și alte aspecte, precum cele legate de protejarea mediului înconjurător.

Primul invitat special din cadrul evenimentului, Aparna Mathur, senior economist în Consiliul Consilierilor Economici (Council of Economic Advisers) de la Casa Albă, a vorbit despre  modul în care se  pot atenua efectele tranziției la energia verde pentru populația cu venituri mici: “Există modalități de a concepe o taxă pe carbon care ar putea fi pe placul politicienilor  și ar putea contribui și la bunăstarea socială.  Este important să înțelegem că o taxă pe carbon poate fi un instrument fiscal semnificativ – chiar și o mică taxă de 15 dolari poate strânge aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an sau un trilion de dolari într-un deceniu. Asta înseamnă că există modalități prin care o parte din veniturile din impozite pot fi utilizate pentru a compensa povara asupra gospodăriilor cu venituri mici din costurile mai mari asociate cu o taxă pe carbon.(…) Îi doresc Ioanei și echipei sale tot binele în acest demers ambițios și aștept cu nerăbdare să mă implic!” 

La rândul său, Gilbert Metcalf, profesor universitar, Tufts University, SUA și membru al Consiliului Științific al organizației Pur și simplu verde, a declarat că astfel de asociații „sunt esențiale atât pentru educarea factorilor de decizie în ceea ce privește rezultatele cercetării economice de ultimă generație, cât și pentru promovarea ideilor care abordează obstacolele unei politici de mediu eficiente. Pur și simplu verde se concentrează pe mult mai mult decât pe politica climatică. Este bine, deoarece este foarte clară  suprapunerea dintre politica climatică și alte probleme importante de mediu – calitatea apei și a aerului, lipsa apei, poluarea agricolă și multe altele. Trebuie să ne deplasăm pe mai multe fronturi; și trecerea pe frontul climatic ajută la soluționarea problemelor din aceste alte sectoare”. 

Nathan Hultman, Directorul Centrului de Sustenabilitate Globală, Universitatea Maryland,  care a contribuit  la dezvoltarea obiectivului climatic SUA pentru 2025 și a participat la procesul climatic al ONU timp de peste 20 de ani, a spus: ”Mă bucură foarte mult lansarea organizației Pur și simplu verde deoarece înseamnă un plus de ambiție pentru actorii globali și aduce laolaltă comunitatea științifică cu factorii de decizie, susține măsurile factorilor de decizie și ajută la crearea și educarea noilor lideri din România și nu numai.”

La evenimentul de lansare a Asociației Pur și simplu verde, au participat și membri cu expertiză, precum  Clara Volintiru – conferențiar universitar ASE, Augustin Jianu –  antreprenor si fost ministru, Oana Bâră – Head of financing BCR.