Sediul principal al hub-ului (centrului) de cercetare în domeniul sănătăţii, ce ar urma să fie finanţat printr-un fond de investiţii creat de UNSGII Foundation, va avea sediul principal la o companie farmaceutică locală, cu care există un acord de principiu în acest sens, a anunţat, într-o conferinţă de presă la Braşov, preşedintele UNGSII Foundation, Roland Schatz.

Totodată, el a menţionat că domeniile de cercetare vizate ţin de prevenţia în medicină.

„Am avut discuţii utile cu echipa de conducere a SantaPharm, precum şi cu diverşi cercetători de la Facultatea de Medicină şi cu alţi parteneri din Braşov. Aşadar, acum îi aşteptăm pe colegii noştri de la departamentul de finanţe să înregistreze oficial fondul (…). Banii de la investitori sunt gata, dar întotdeauna este nevoie de structura formală pentru a gestiona aceste fonduri. Ni s-a spus că, până pe 15 noiembrie, se finalizează procedura de înregistrare a Fondului, iar noi a trebuit să ne asigurăm, până atunci, că putem începe să folosim finanţarea, pentru a investi în cercetarea unor soluţii legate de sănătate. Aceste zece soluţii se vor dezvolta în Braşov, vor crea locuri de muncă şi vor crea noi produse care nu există încă, în special în domeniul antibioticelor. După COVID, acum, OMS se teme de rezistenţa la antibiotice, pe care o avem cu toţii pentru că am luat prea multe, se teme că aceasta va fi următoarea pandemie. Iar soluţia va veni din Braşov. Mai sunt şi altele. Şi apoi putem distribui tot ceea ce a fost creat în Braşov şi care funcţionează, în reţeaua celor 25 plus 5 oraşe SDG (SDG = Obiective de dezvoltare durabilă, n.n) şi apoi în întreaga lume”, a precizat Roland Schatz, fondator şi preşedinte UNGSII Foundation.

Conform acestuia, în cadrul hub-ului de sănătate de la Braşov vor fi implementate 10 proiecte de cercetare care sunt deja într-o anumită etapă de implementare, cum ar fi: activarea imunităţii prin intermediul unui antibiotic creat din surse naturale, care să depăşească şi problema rezistenţei bacteriene din ce în ce mai mari, generată de utilizarea excesivă a antibioticelor de sinteză; utilizarea unei substanţe de apă electrolizată pentru tratarea inflamaţiilor şi a arsurilor, inclusiv calmarea lor; „testarea introducerii corpului de mediatori care să asiste medicul diagnostician” (aşa numitul social prescribing link worker – n.r.), după un sistem testat în Marea Britanie.

Santa Pharm este o companie românească care a preluat, în 2017, fabrica de medicamente Europharm de la Braşov după plecarea britanicilor de la GlaxoSmithKlein, ulterior, după doi ani, depunând cerere de intrare în insolvenţă. AGERPRES