SenseTask, un startup din Iași, care procesează documente folosind inteligența artificială, a obținut un grant nerambursabil de 400.000 de euro din partea Innovation Norway și o finanțare de 80.000 de euro într-o primă rundă de investiții.

Sourcetask Solutions a dezvoltat o platformă („SenseTask”) care utilizează inteligența artificială pentru a automatiza procesarea manuală a documentelor. Proiectul a fost demarat la mijlocul anului 2019, iar fondatorii sunt Ciprian Petrini (CEO) și Victor Cristinari (CTO).

Compania vrea să mai deschidă o rundă de finanțare de tip seed, prin care să atragă 250.000 euro, până la sfârșitul anului 2021. Cu fondurile obținute până în prezent, SenseTask urmărește să accelereze dezvoltarea platformei și să mărească acuratețea în extragerea datelor.

„Finanțarea obținută din partea Innovation Norway este o validare a misiunii noastre de a construi un produs inovativ și cu impact, care implică cercetare și dezvoltare (R&D). Ne propunem sa rezolvăm o problemă mare, cea a lipsei de eficiență cauzată de procesarea manuală a documentelor. La nivel mondial peste 20% din pierderea zilnică de productivitate este atribuită problemelor de documente. Misiunea noastră este de a oferi un produs care permite organizațiilor să fie mai productive și să reducă semnificativ costurile asociate introducerii manuale a datelor„, declară Ciprian Petrini, director general (CEO) SenseTask.

Înainte de a înființa compania, acesta a studiat și a lucrat în SUA, în California, având și experiență de start-up. Unul dintre motivele pentru care s-a întors, conform propriilor precizări, a vizat intenția de a dezvolta o companie de software în România.

Despre SenseTask, Ciprian Petrini spune că este un produs arhitectural complex, dar care are o interfață interactivă și intuitivă, fiind ușor de utilizat și accesibil. „Elimină multe dintre sarcinile manuale care încă există în birouri, permițând clienților să se concentreze pe activități strategice, non repetitive”, a mai spus Ciprian Petrini.

Un exemplu concret, pe care se axează SenseTask în prezent, dar fără a se limita la acesta, constă în procesarea automată a facturilor, în condițiile în care platforma poate extrage datele relevante dintr-un astfel de act chiar dacă documentul a fost doar fotografiat.