Fondul american J.C. Flowers încearcă să preia Banca Carpatica şi Piraeus Bank

SONY DSCFondul american J.C. Flowers, unul dintre jucătorii importanţi de pe Wall Street înfiinţat de un executiv de la Goldman Sachs, încearcă să preia şi Banca Carpatica, şi Piraeus Bank într-o încercare de a forma o bancă demnă să intre în top 10.

Potrivit Ziarului Financiar, J.C. Flowers a avut negocieri prelungite pentru preluarea unui pachet de acţiuni la Carpatica, dar ar fi interesat şi de Piraeus, un jucător de talie medie din sistemul bancar. Piraeus era la sfârşitul anului trecut pe locul 11 în topul sistemului bancar, cu o cotă de piaţă de 2,5%, în timp ce Carpatica ocupa poziţia 20, cu 0,9%. Cu o cotă de piaţă cumulată de 3,4%, noua entitate s-ar plasa pe locul nouă în topul băncilor.

J.C. Flowers, fondat în 1998, este unul dintre fondurile americane specializate în achiziţia de bănci depreciate în urma crizei. Fondatorul J.C. Flowers, James Cristopher Flowers, şi-a construit o carieră de bancher de investiţii la Goldman Sachs şi are o avere estimată de Forbes la 1,4 mld. dolari.

Din cele patru bănci româneşti cu capital grecesc, deocamdată doar Piraeus Bank a făcut un pas decisiv spre vânzare. Pentru o eventuală achiziţie a Piraeus şi-a manifestat interesul şi OTP Bank, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.