FMIFondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere la 4,2% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, de la 3,9% cât estima în luna octombrie a anului trecut, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat de instituția financiară internațională.

Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura țară din Europa care va înregistra în acest an o creștere economică mai mare decât cea a României (5%), în timp ce pe ansamblu Europa va înregistra o creștere economică de 2% iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă și România, va înregistra un avans al PIB de 3,5%.

„Creșterea în Europa Emergentă este preconizată să rămână relativ stabilă la 3,5% în 2016 și 3,3% în 2017. Activitatea în regiune a beneficiat de pe urma scăderii prețului petrolului și revenirea graduală din zona euro, dar nivelul ridicat al datoriilor în sectorul companiilor afectează investițiile private”, se arată în raportul „World Economic Outlook”.

FMI avertizează că vârful de creștere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în 2017 de o încetinire până la 3,6%, însă chiar și așa România va înregistra anul viitor unul din cele mai ridicate ritmuri de creștere economică din Europa, la egalitate cu Irlanda, Letonia și Polonia.

La rândul său, Banca Mondială prognozează că ritmul de creștere economică al României va accelera la 4% în 2016, susținut de politica fiscală expansionistă și reformele de pe piața muncii, însă avertizează

O veste bună o constituie scăderea ratei șomajului, care potrivit FMI ar urma să se reducă de la 6,8% în 2015 până la 6,4% în 2016 pentru a ajunge la 6,2% în 2017. AGERPRES