Florin Pogonaru (AOAR): “Vrem să știm dacă nu cumva se face ping-pong cu noi între ce convenim cu Guvernul și ce se întâmplă în Parlament”

pogonaru_florinReprezentanții oamenilor de afaceri din România acuză Guvernul și Parlamentul că joacă ping-pong cu mediul de afaceri, având în vedere că măsurile legislative convenite la Guvern sunt răsturnate în Parlament, în condițiile în care în comisiile de specialitate, de obicei, majoritatea revine partidului de guvernământ.

“Coaliția pentru Dezvoltarea României are, în memorandumul semnat cu Guvernul, ca unul din cele două obiective, primul fiind creșterea competitivității, trecerea la statutul de piață emergentă (de capital-n.r.). Este clar că Guvernul și-a asumat acest lucru, de trecere la statutul de piață emergentă. Ce constatăm: că avem, ca de obicei, o situație în care politicul are probleme care se transferă asupra mediului economic. În cazul în speță, suntem puși în situația în care agreem cu Guvernul o serie de măsuri legislative și ajungem cu ele în Parlament, la comisiile de specialitate în care, de obicei, majoritatea revine partidului de guvernământ. Și ceea ce a spus Guvernul DA, acolo auzim că este NU. Deci este o ruptură între executiv la nivel guvernamental și executiv la nivel parlamentar”, a declarat președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.

El a dat mai multe exemple în acest sens, cel mai “amuzant” fiind, în opinia sa, cel legat de Ordonanța 90, menită să înlăture barierele pentru intrarea capitalului pe piața de capital din România. “Ne-am trezit că, după ce Guvernul a dat susținere 100%, în Parlament, la Comisia de Buget Finanțe, au apărut, dintr-o dată, niște modificări. De exemplu, în privința majorărilor de capital, măsuri care le fac prohibitive. Culmea coincidenței este că, în timpul ăsta, un alt ministru din Guvern deschide, pe bună dreptate spunem noi, dreptul statului de a participa la majorări de capital. Deci, în Parlament se iau măsuri prin care majorările se pot face la cel mai mare preț dintre activul net contabil, valoare de piață și valoarea nominală, iar statul spune… gata, intru și eu cu majorări de capital. Riscă să ajungă în situația în care, pe de o parte, statul participă la majorări de capital la cel mai mare preț dintre toate celelalte și, eventual, face privatizări la cel mai mic preț rezultat din book-building (din ofertă — n.r.) Ni se pare un exemplu tipic de ruptură între ce se întâmplă la nivel de Guvern și ce se întâmplă în Parlament, la nivelul coaliției care susține Guvernul”, a mai spus reprezentantul AOAR.

Pogonaru a vorbit, în același context, și despre listările la bursă, susținute clar la Guvern, dar la Parlament sau chiar la nivel de miniștri se aude că astfel de privatizări nu se vor mai face.

Un alt exemplu dat de Florin Pogonaru este legat de pragul de deținere la SIF-uri, caz în care Guvernul susține eliminarea acestuia, iar în Parlament, Comisia care trebuie să treacă această măsură spune că mandatul politic este altfel.

“Ceea ce am vrea noi pentru a clarifica aceste situații confuzionante este să avem, cel puțin la nivelul coaliției guvernamentale, poziții politice clare și să știm dacă își asumă pozițiile Guvernului sau nu și dacă nu cumva se face ping-pong cu noi inclusiv în calitate de Coaliție pentru Dezvoltarea României, între măsurile pe care le agreem la nivel de Guvern și ceea ce se întâmplă după aceea în Parlament la Comisiile de specialitate”, a mai spus Pogonaru. AGERPRES