Florin Jianu, despre reducerea TVA: Respingem o astfel de abordare iresponsabilă a politicienilor

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) respinge reducerea cotei generale de TVA de la 19% la 16% şi a taxei pe alimente la 5%, începând cu 1 ianuarie 2020, susţinând că sunt “măsurile populiste” care vor avea un impact negativ asupra mediului economic.
“Respingem ferm o astfel de abordare iresponsabilă a politicienilor care afectează grav echilibrul economic şi social, care conduce la scăderea veniturilor, şi aşa precare ale bugetului de stat pe 2020, şi care afectează domenii cheie precum sănătatea, educaţia, investiţiile în infrastructură, dând în acelaşi timp un semnal foarte prost partenerilor investiţionali asupra unei ţări în care politicienii acţionează impredictibil şi împotriva intereselor economice şi sociale ale propriei ţării. Mediul de afaceri nu mai are nevoie de scădere de taxe, o ţară nu va funcţiona cu scăderi de taxe şi cu măriri continue de cheltuieli (vezi măririle cuprinse în bugetul 2020 pentru salarii şi pensii), ci are nevoie de investiţii (infrastructură, educaţie, sănătate) şi de programe adecvate de stimulare a spiritului antreprenorial (Start Up Tech Nation, fonduri de capital de risc, fonduri de microcreditare şi microgarantare)! Din cercetările CNIPMMR a reieşit faptul că singurele taxe care trebuie ajustate sunt cele pe forţa de muncă, România situându-se la un nivel prea ridicat al impozitării forţei de muncă”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Potrivit surse citate, Consiliul IMM-urilor a susţinut în mod constant necesitatea predictibilităţii şi stabilităţii Codului Fiscal, fără modificări care bulversează mediul de afaceri, iar soluţia este creşterea gradului de colectare a TVA-ului prin modernizarea şi informatizarea ANAF.
“Prin păstrarea cotelor de TVA se va asigura o sursă de venituri relativ constantă la buget, fără a introduce decalaje mari în cadrul încasărilor bugetare. Proiectul de buget pe anul 2020 a fost construit pe o valoare de 19% a TVA, în condiţiile în care cheltuielile bugetare vor duce la un deficit de 3,59%, fiind necesare negocieri cu Comisia Europeană pentru acceptarea acestui prag”, se arată într-un comunicat al CNIPMMR. AGERPRES