„Fermierii din întreaga Europă simt o incertitudine privind afacerea lor, suferă și, prin urmare, se manifestă în diferite forme. Aceștia solicită lucruri care, până la urmă, converg către o schimbare de model de lucru între autorități și fermieri, între fermieri și ceilalți participanți ai pieței”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv la Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO), în cadrul dezbaterii „Iarna furiei fermierilor”, organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC).
„În privința măsurilor solicitate, și anume intervenția de urgență a Guvernului pentru începerea salvării financiare și trecerea către stabilitate pentru a recâștiga competitivitatea fermierilor români, cu ceva timp în urmă, făceam referire la o analiză pe care am realizat-o spre finalul anului 2022. Subliniez faptul că această analiză a fost transmisă în mod repetat către miniștrii agriculturii în ultimii 2 ani de zile, avansând ideea că ne apropiem de o criză puternică pentru agricultură”, explică Florian Ciolacu.
„Avem o problemă care nu este din cauza unor nereușite individuale ale unor oameni de afaceri, ci este o problemă sistemică.”
Analiza economică a arătat că indicele de incertitudine în ce privește afacerile a crescut. Acesta este un indicator identificat de Fondul Monetar Internațional (FMI), împreună cu Universitatea Americană.
„În România, curba veniturilor și curba cheltuielilor, atât directe, cât și indirecte, la nivelul fermierilor, aproape că s-au apropiat pe medie națională. Am observat o pierdere de venit, comparativ cu anii anteriori; diferența dintre venituri și cheltuieli totale se apropie de zero. Înseamnă că avem o problemă care nu este din cauza unor nereușite individuale ale unor oameni de afaceri, ci este o problemă sistemică. Această problemă trebuie abordată prin mecanisme structurale și prin măsuri care să integreze toate efectele, pe tot lanțul valoric din agricultură, adică de la producția primară până la vânzare”, menționează directorul executiv CFRO.
România, «campioană» a deficitului de finanțare
În continuare, Florian Ciolacu a abordat problema finanțării fermierilor, declarând că „Sistemul de creditare are deficiențe foarte mari, chiar dacă statul a adus două instrumente – Creditul Rural și Creditul Agricol, care înlocuiesc Rural Invest și Agro IMM Invest. Sistemul are probleme foarte mari, pentru că ele cumulează compensările acordate pe cadru temporar și sunt fermieri care nu mai au acces la aceste credite. Pe piața de microfinanțare, un raport de la Banca Europeană de Investiții plasează România ca fiind «campionă» a deficitului de finanțare, pe microfinanțare pentru agricultură, valoarea fiind de 11 miliarde de euro. Așadar, avem probleme structurale, avem o criză, avem un set de măsuri care trebuie să răspundă acestei crize pentru a asigura o oarecare stabilizare. Aceste măsuri structurale necesită o abordare a fiecărei componente din lanțul valoric.”
Directorul executic CFRO consideră că este necesară o schimbare a modelului de afaceri, precum și acces la finanțare ieftină: „Suntem competitori pe o piață europeană, regională, globală, cu fermieri care au condiții de finanțare mult mai bune. Pe lângă finanțare facilă, trebuie acordată consiliere și consultanță fermierilor, precum și trecerea fermierilor către niveluri avansate de generare de valoare adăugată. Subliniez că, în criza actuală, primele măsuri adoptate (de a interveni cu o compensare a unor pierderi legate de Războiul din Ucraina sau de a continua cu aceste compensări) sunt mici în raport cu cele pe care alte state le-au alocat. Dau aici exemplul Poloniei care în anul 2023 a alocat 3 miliarde de euro pentru agricultură”.
„Avem un grad de incertitudine crescută, care scoate în stradă fermierii care, pe bună dreptate, cer într-o formă extremă, lucruri pe care sistemul trebuie să le reașeze.”
„Cel mai important punct dintre solicitările celor care au protestat în stradă a fost cel al amânării ratelor. […] Aici e o mare problemă pentru că fermele din România se confruntă cu o pierdere de capital, au acumulat condiții care nu le mai permit acces la finanțare și au crescut datoriile. Această măsură era critică, e o problemă extrem de dificilă pentru Guvern, pe care trebuie să o gestioneze”, menționează reprezentantul CFRO.
Florian Ciolacu consideră că primii care au generat o dereglare a pieței sunt politicienii de la Bruxelles, care au luat măsura dereglementării pieței comune europene pe produse agricole atunci când au permis, fără reguli clare, ca produsele din Ucraina să intre liber pe piața europeană.
Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă menționează importanța dialogului și a discuțiilor asumate: „Cred în posibilitatea echilibrării acestui sistem cu măsuri care, odată asumate, să fie în cuvântul și-n spiritul celor angajate. Sunt necesare discuții serioase, care să ducă la concluzii pe care guvernanții să le transforme în planuri de implementare.”
„Prin convergență putem trece de această criză europeană, iar asta implică ca Guvernul să își facă treaba cu măsurile structurale și cele de finanțare, iar fermierii să schimbe modelul de afaceri”, concluzionează Florian Ciolacu.
Înregistrarea întâlnirii „Iarna furiei fermierilor” poate fi urmărită integral, AICI.
***
Reuniunile CLCC
Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.