Fitch Ratings și S&P apreciază că demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului României

guvern_2015Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings consideră că demisia premierului Victor Ponta nu va avea un impact semnificativ asupra perspectivei “stabile” asociată ratingului de țară, a declarat Kit Ling Yeung, Associate Director la Fitch Ratings.

“Nu ne așteptăm ca demisia primului-ministru să aibă un impact semnificativ asupra perspectivei ratingului deoarece factorul cheie care influențează ratingul, după cum am subliniat în ultimul nostru raport din luna august, este legat de o eventuală relaxare fiscală care ar pune în pericol stabilitatea finanțelor publice sau stabilitatea macroeconomică”, afirmă Kit Ling Yeung.

Analistul precizează că perspectiva stabilă atribuită de Fitch preconizează o anumită relaxare fiscală în perioada 2016-2017 având în vedere Codul Fiscal adoptat recent. Dat fiind consensul puternic manifestat de toate partidele în septembrie, atunci când a fost adoptat Codul, Fitch nu se așteaptă ca documentul să fie modificat. “Fitch consideră că șansa de a avea alegeri anticipate este puțin probabilă, în acest moment, având în vedere că ne aflam deja în ciclul electoral pentru alegerile parlamentare din 2016”, a afirmat Kit Ling Yeung.

Fitch se așteaptă în continuare la o creștere economică a României, în medie, de 3,6% pentru perioada 2016-2017.

De asemenea, agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a anunțat că demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului de țară al României (BBB minus cu perspectivă stabilă. “Nu ne așteptăm ca această demisie să ducă la alegeri anticipate. Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea unor noi măsuri de relaxare fiscală, având în vedere că partidul fostului premier ar putea încerca să recupereze o parte din popularitatea pierdută, înaintea alegerilor parlamentare programate pentru 2016”, se arată în comunicatul S&P.

Agenția de evaluare subliniază că deja a luat în calcul o deteriorare a deficitului guvernamental până la 2,7% din PIB în 2016 de la nivelul de 1,2% din PIB preconizat pentru 2015, ca urmare a diferitelor modificări aduse Codului Fiscal cât și majorărilor de salarii în sectorul public. ‘În prezent ne așteptăm ca măsurile suplimentare de relaxare fiscală în perioada 2016-2018 să rămână în limitele preconizate anterior pentru indicatorii României. Perspectiva noastră stabilă asociată ratingului pe termen lung este bazată pe această estimare’ se mai arată în comunicatul S&P.

Pe baza evoluțiilor descrise, reprezentanții S&P au decis că în prezent nu există motive pentru o acțiune de rating. “Doar un comitet de rating ar putea decide o acțiune de rating și, în condițiile în care aceste evoluții nu sunt considerate suficient de semnificative încât să influențeze ratingurile, nu a fost necesar să fie revizuite de un comitet de rating”, precizează S&P. AGERPRES