Finaliști la categoria Proiectul de Educație al Anului, Gala ANIS 2017

La sfârșitul lunii ianuarie, ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii a premiat cele mai bune proiecte high-tech românești, în cadrul Galei ANIS 2017, eveniment anual ce reunește comunitatea locală de software și servicii.

Google România a candidat la categoria Education Program of the Year cu proiectul Atelierul Digital – o platformă online pentru creşterea competenţelor digitale.

Atelierul Digital este o platformă online gratuită care oferă tinerilor pregătire în domeniul marketingului digital și în dezvoltarea afacerii cu ajutorul internetului. Proiectul este dedicat creșterii cunoștințelor digitale la nivelul companiilor și persoanelor din Europa, prin pregătirea unui număr și mai mare de antreprenori și studenți.
Nevoia de competențe digitale este una dintre cele mai mari provocări ale Uniunii Europene si ale Europei Centrale și de Est în particular. Potrivit datelor Comisiei Europene, în viitorul apropiat, 90% dintre slujbe vor necesita cunoștințe digitale. Comisia Europeană estimează ca, pana în 2020, 825.000 de locuri de munca vor fi neacoperite din cauza acestui decalaj, arată Google.
Conform Digital Economy & Society Index (DESI) 2016, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește competențe digitale. Doar 16% dintre români au cunoștințe digitale de bază, în comparație cu media de 30% a EU151 și 26% în țările NMS132, arată un raport DELab.
Pentru a crește nivelul cunoștințelor digitale în România, Google a creat platforma online Atelierul Digital.
Internetul este esențial în societatea de astăzi, oferind oportunități și mijloace de dezvoltare antreprenorilor și afacerilor. Vrem ca prin programul Atelierul Digital să oferim un instrument care să ajute viitoarea forță de muncă și antreprenorii în obținerea cunoștințelor digitale atât de importante în economie. Sperăm ca acest lucru să contribuie la sprijinirea României în exploatarea oportunităților oferite de economia digitală”, spune Dan Bulucea, Country Director Google România.
Atelierul Digital oferă pregătire în lumea digitală sub forma unor cursuri video gratuite, pe o gamă cuprinzătoare de domenii: de la cum să-ti construiești prezența online, la campanii de marketing în social media sau utilizarea mediul mobil pentru a atrage noi clienți. Utilizatorii pot alege o anumită temă pe care vor să se pregătească sau să urmeze întregul curs online. La final, pot alege să dea un test și, daca îl trec, vor primi o certificare din partea Google si IAB Europe. Întregul curs cuprinde 89 de lecții, împărțite in 23 de teme.
Programul Growth Engine, din care face parte și Atelierul Digital, a fost lansat în 2015 și este disponibil în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Reprezentanții companiei spun că prin acest program au pregătit până acum 2 milioane de persoane, pe care le-au ajutat să își dezvolte aptitudinile digitale.

 

Asociația Techsoup Romania a candidat la categoria Education Program of the Year cu proiectul Opening Opportunities.

Opening Opportunities este un proiect educațional de mentorat în computer science pentru liceeni, creat și implementat de Asociația Techsoup în parteneriat cu Microsoft România și Microsoft YouthSpark.

Proiectul creat de Asociația Techsoup și Microsoft România a ajuns în 2016 la aproape 2000 de elevi de liceu care au participat la evenimente despre tehnologie și mentorat în Iași, Focșani, Onești, Piatra Neamț, Lugoj, Vaslui, Bârlad, Suceava, București și Râmnicu Vâlcea. 650 dintre ei au fost mentorați timp de 4 luni de voluntari Microsoft România și au lucrat în echipe în care vor exersa construirea de aplicații mobile sau alte proiecte tehnice. În aprilie, își vor prezenta aceste proiecte în București în cadrul Demo Days.

Opening Opportunities este primul program educațional care lucrează cu precădere în regiunea Moldova, a doua cea mai săracă regiune a țării și una dintre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene.

Programul ajută elevii de liceu pasionați de IT să își completeze activitatea din școală cu experiența practică a realizării unui proiect tehnic – website, aplicație sau proiect hardware – împreună cu un mentor cu experiență în domeniul IT. Încă de la debutul programului acum trei ani, principalul partener al proiectului este Microsoft România: peste 50 de specialiști ai companiei lucrează cu echipe de până la 12 elevi de liceu pentru 4 luni – în întâlniri fie online, fie offline.

Elevii, de obicei în clasele a 9-a – a 11-a, de la profil real și nu numai, au ocazia să descopere în practică etapele dezvoltării unui produs tehnic, dar și să-și exerseze roluri ca manager de proiect, manager de produs, programator, designer, marketing și PR – coordonați de mentori Microsoft care au trecut printr-un proces consolidat de training în dezvoltare de produse și mentorat.

 „Educația IT poate democratiza accesul la oportunități pentru elevii din zone dezavantajate ale României. Are impact pentru că domeniul IT este unul puternic meritocratic în sensul clasic al cuvântului – ești bun, ești recompensat. Ce vrem noi și Microsoft să facem să se întâmple este ca acești copiii buni, dar care învață în zone care poate le oferă mai puține oportunități, să ajungă să beneficieze de suport care să îi ajute să depășească acest dezavantaj economic obiectiv. De la an la an, reușim să ajungem la tot mai mulți elevi și să le oferim o experiență din ce în ce mai formativă,” a punctat Elena Coman, director de programe al Asociației Techsoup.

Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Tehnologia contribuie la o societate deschisă și democratică, de aceea și-au propus să facă tehnologia accesibilă, ușor de înțeles și familiară celor care sunt motorul schimbării sociale în România. Asociația facilitează accesul la soluții software, cloud și traininguri de tehnologie pentru 2.100 de organizații non-profit; ajută anual 2.500 de elevi de liceu să își crească potențialul prin tehnologie și promovează excelența în educația computer science împreună cu profesori de informatică din 8 județe.
Proiectul câștigător la categoria Education Program of the Year, în cadrul ediției 2017 a Premiilor ANIS, a fost Școala Informală de IT. Mai multe detalii despre proiect găsiți aici.