Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) se pregătește să introducă o acțiune în instanță împotriva Autorității de Supraveghere Financiară pentru nerespectarea responsabilităților ce îi revin în privința supravegherii și controlului activității societăților de asigurări.
„Atacul împotriva capitalului autohton din transporturi este fără precedent și demonstrează clar că multinaționalele din domeniul asigurărilor doresc eliminarea din piață a transportatorilor români mici și mijlocii inclusiv prin practicarea unor tarife diferențiate cu până la 200% pentru același tip de vehicul. ASF și Consiliul Concurenței trebuie să se sesizeze și legat de acest aspect și să penalizeze orice încercare de destabilizare a liberei concurențe”, se menționează într-un comunicat al federației.
Federația Operatorilor Români de Transport mai precizează că a început mobilizarea generală pentru protestele din luna septembrie, însă refuză orice încercare de politizare sau de capitalizare electorală a acestei manifestări firești împotriva creșterii aberante a tarifelor RCA, generată de lipsa de reacție și intervenție a Guvernului României, respectiv ASF.
„La acțiunea de protest din septembrie, FORT și-a asumat rolul de a mobiliza toate asociațiile și filialele membre care vor acționa în mod unitar atât în capitală cât și în marile orașe din țară. Până la protestele din septembrie, membrii FORT vor afișa în loc vizibil, la bordul vehiculelor comerciale de transport marfă și pasageri mesajul de protest pentru a sensibiliza opinia publică și ceilalți posesori de vehicule, persoane fizice și juridice, față de acest subiect. FORT solicită în continuare Guvernului să aplice una din cele doua soluții prezentate, respectiv reglementarea tarifelor sau blocarea acestora la nivelul tarifelor europene în raport cu contextul economic și social din România”, se spune în comunicat.
FORT menționează ca informația publică legată de frecventa (1/6) numărului de accidente in care sunt implicate vehicule comerciale este falsă și nu corespunde datelor statistice aflate la dispoziția Poliției Române, din aceasta din urma, rezultând faptul că numai 2% din accidentele de circulație pe teritoriul României implica vehicule de transport mărfuri sau pasageri.
„Din păcate, asociația asiguratorilor nu vorbește despre starea infrastructurii de transport și despre influența acesteia în producerea evenimentelor rutiere”, se arată în comunicat. AGERPRES
Citiți și