In anul 2023, Ziua Mondială a Turismului promoveaza tema „Turismul și investițiile verzi”, subliniind necesitatea mai multor investiții și mai bine direcționate catre  Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, până în 2030. Ziua turismului onoreaza in fiecare an ospitalitatea si experientele de viata pe care turismul le ofera, frumusetea naturii si cultura tarilor membre ale Organizatiei Mondiale a Turismului. Dupa depasirea perioadei de pandemie, care a presupus eforturi semnificative pentru continuarea activitatii la cerintele de siguranta a sanatatii oaspetilor, in 2023, turismul a inregistrat o revenire  a volumului de activitate (+0.9% la nivel european fata de anul 2019, conform Eurostat).
Turismul sustenabil reprezinta forma viitoare a experientelor de ospitalitate, care să asigure managementul durabil și neagresiv al resurselor. Turismul reprezintă un stimulator al investițiilor, antrenand de asemenea, investiții si în domenii conexe, aflate în strânsă corelație.
In aceasta saptamana ce celebreaza Turismul, FIHR a fost partener si s-a implicat in organizarea a 2 evenimente, respective unul de sustinere a promovarii Romaniei ca destinatie tursitica pe plan international si al 2-lea de sustinere a educatiei si conexiunii dintre scoala si mediul de afaceri.
Astfel, in data 25 septembrie, Federatia Industriei Hoteliere din Romania impreuna cu Institutul Francez din România, în parteneriat cu TV5Monde au lansat în avant-premiera 2 episoade ale emisiunii TV5Monde „Destination francophonie” realizate de către Ivan Kabacoff in Romania in primavara acestui an, în 5 orase – București, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca și Iași. Cu ajutorul unui ghid local din fiecare oras sunt prezentate obiective culturale si istorice, prin prisma conexiunilor cu lumea francofoniei. Reportajul echipei de filmare a surprins atat imaginea traditionala a Romaniei (ia romaneasca, oua incondeiate, icoane pictate manual), dar si partea moderna, transformata a tarii noastre:arhitectura unor monumente istorice, galeriile de arta si artistii moderni.
Episoadele urmeaza sa fie difuzate in luna noiembrie de catre TV5 Monde si TVR.
In data de 27 septembrie, Federatia Industriei Hoteliere din Romania in parteneriat cu Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism” a organizat la Universitatea Româno-Americană din București Conferinta Internationala „Bridge the gaps! Skills for a New Tourism Ecosystem. In cadrul singurului eveniment din România promovat de Organizatia Mondiala a Turismului, au fost abordate problematici legate de adaptarea curriculei de specialitate la cerințele actuale ale industriei turismului și ospitalității, precum si impactul modificarilor legii invatamantului asupra educatiei profesionale în turism.
Evenimentul a premiat initiativele celui mai bun mentor din domeniul hotelier si ale profesorului care au participat prin demersurile sale la imbunatatirea procesului educational si de formare continua a tinerelor generatii, tinand cont de principiile diversitatii si incluziunii sociale.
Sustenabilitatea – ESG a fost si ea abordata cu aceasta ocazie, ca tendinta la nivel mondial – pentru clienti (71% dintre ei aleg destinatii care respecta principiile turismului verde – conform unui studiu al Booking.com), analizand proiectele de tip Scoala Verde, programele de formare continua sau mentoring.  
“Credem că turismul trebuie să fie sustenabil pe termen lung, viabil din punct de vedere economic, echitabil social și etic pentru toti cei implicati. Cu ocazia Zilei Turismului, urez La Multi Ani! turistilor si celor care isi desfasoara activitatea in ospitalitate – turismul fiind un domeniu dedicat de oameni, pentru oameni!”, a declarat Simona Constantinescu, Presedintele FIHR.
Federația Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) este prima organizație patronală din turismul românesc, fiind prezentă la nivel național în 28 județe și cumulând peste 17.000 de camere în hotelurile membre, reprezentând interesele industriei hoteliere din România prin dialogul permanent cu autoritățile și mass media, precum si cu alte entități asociative la nivel național si european. FIHR este afiliată HOTREC la nivel European si la Confederația Patronală Concordia pe plan național, confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri din România.