Statul nu vede furnizorii privați de servicii de sănătate ca parteneri de dialog, o serie de anomalii se perpetuează în reglementările din domeniu, care fie întârzie să fie aprobate, riscând să lase fără acoperire legală activități în care s-au făcut investiții, fie se aplăcă neunitar în țară. Sunt câteva din semnalele de alarmă lansate de Fady Chreih, CEO al Rețelei de Sănătate Regina Maria, într-un interviu acordat în emisiunea Profit Live a postului de televiziune Profit TV. Deși cadrul nu este încurajator, compania sa va continua investițiile și anul acesta în infrastructură și echipamente medicale, după un an dificil, în care, în ciuda întreruperii activității în starea de urgență, a reușit să pivoteze către servicii cu cerere mare în pandemie și să crească în final cu 27% cifra de afaceri.

Serviciile medicale private nu sunt accesibile oricui, nu și le permit pacienții cu venituri foarte mici. Ele degrevează, însă, sistemul public supraaglomerat de o parte semnificativă din activitate. Cu toate acestea, mentalitatea că privații iau din felia statului nu a părăsit autoritățile nici în guvernări mai liberale.
“Anul trecut am lucrat fantastic de bine, pentru că mediul privat a fost primul care a reușit să se adapteze, să testeze, să fie alături de sistemul public, să ofere diferite facilități către pacienți din România în pandemie. Ce vedem acum? O tentativă de a ne întoarce iarăși către a împărți apele între sistemul public și sistemul privat. De fapt, această conversație nu ar trebui să aibă loc absolut deloc așa, ci ar trebui să fie despre cum facem ca pacienții din România să acceseze cât mai multe servicii de înaltă calitate, în număr cât mai mare și cu acoperire geografică mai amplă, cum facem prevenție și cum realizăm o competiție sănătoasă între furnizori de servici medicale. Astea sunt întrebările normale, nu să începem cu cât alocăm sistemului public, cât sistemului privat, cum facem în stânga, cum facem în dreapta”, spune Fady Chreih. În opinia sa, diferențe în interesul față de tratarea pacienților în funcție de forma de proprietate nu-și au locul nici în UE, nici în secolul 21.
O nemulțumire a managerului Regina Maria vine din întârzierea normelor de aplicare pentru legislația care permite desfășurarea medicinei la distanță (telemedicina), unde Ministerul Sănătății a depășit deja toate termenele legale. “Am avut nevoie de un cadru legislativ pe zona de telemedicină, teleradiologie, telepatologie, încă nu-l avem final, dar sper să vină cât mai curând. Avem peste 200.000 de vizite făcute în clinica virtuală, care și-a dovedit eficiența în pandemie și va fi utilă și în viitor”, spune Chreih.