Exporturile de vin ale Republicii Moldova în România au crescut cu 170% în acest an

paduraru_catalinRomânia își păstrează raportul de țară consumatoare și producătoare de vin îmbuteliat, intrând în clasamentele mondiale, undeva în preajma top 10 ca producție, a afirmat, vineri, Cătălin Păduraru, Wine Ambassador ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România), la deschiderea târgul de vinuri Goodwine.

“La consum, reușim să consumăm întreaga producție de vin îmbuteliat și mai și exportăm. Îmbucurător este că a crescut mult consumul de vin de calitate în ultimii ani. La segmentul premium și super-premium suntem absolut sincronizați cu consumul din Europa. Ar trebui, însă, studiat tiparul de consum al românilor în loc de o statistică asupra cantității. Ar trebui studiată așa numita generație digitală, crescută în era online-ului”, a spus Cătălin Păduraru.

Peste 70 de producători și importatori de vin, români și străini, își expun produsele, în perioada 20-22 noiembrie, la târgul de vinuri Goodwine de la Romexpo.

“După știri și sport, vinul, împreună cu produsele tip gourmet, este pe poziția a treia, ca vânzări în mediul online. Producătorii români își promovează ei însăși produsele în mediul online, dar așa cum din nefericire o facem în multe alte domenii de activitate nu există o promovare coerentă, comună, la nivel de țară, sub un brand comun, ceea ce ne-ar avantaja foarte tare. Ar trebui să luăm exemplul țărilor care fac deja asta, precum Chile, Argentina, Republica Moldova”, a spus Cătălin Păduraru.

La cea de a XIV-a ediție vor fi organizate trei masterclass-uri, unul cu vinuri din Bulgaria și două din Republica Moldova. “România este o piață de desfacere foarte importantă pentru producătorii moldoveni, mai ales în contextul embargoului impus de Rusia. Exporturile noastre în România au crescut cu 170% în acest an, până la cinci milioane de litri. Românii preferă vinurile moldovenești cu un raport bun preț/calitate. Există deja 22 de producători moldoveni care desfac pe piața românească. Desigur, noi exportăm și în America și Asia, iar mai nou și în Nigeria”, a declarat directorul Oficiului Național al Viței și Vinului din Republica Moldova, Dumitru Munteanu. AGERPRES