Experţi internaţionali realizează, în premieră, cea mai amplă evaluare a vinurilor de top din România, în august

vinuriUn juriu format din opt experţi internaţionali va evalua, în premieră, la sfârşitul lunii august, vinurile româneşti pentru realizarea primei ediţii a unei cărţi a vinurilor din România şi Republica Moldova – “The Wine Book of Romania”, informează un comunicat transmis de echipa de promovare a proiectului.

Astfel, pe 26 şi 27 august, juriul se va reuni la Valea Verde, în satul Cund din judeţul Mureş, pentru a degusta şi a evalua aproximativ 250 de vinuri de top din România şi Republica Moldova. Rezultatele evaluării vor fi incluse în ghidul “The Wine Book of Romania”, primul proiect care reuneşte vinurile din zonele viticole ale celor două ţări, un produs editorial ce urmează să fie lansat în martie 2016.

În juriul “The Wine Book of Romania” se regăsesc Caroline Gilby (Master of Wine – Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine – Franţa), Luiz Alberto (Master of Wine – Brazilia). Alături de cei trei se află importanţi experţi din domeniu precum Paul Robert Blom (degustător internaţional de vinuri – Olanda), Helmuth Koecher (preşedintele Merano Wine Festival – Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (preşedinte al ROvinHUd – România), Cosmin Grozea (degustător internaţional de vinuri – România), Mi Yeun Hong (jurnalist şi degustător internaţional de vinuri – Coreea).

Preşedintele juriului este Marinela Vasilica Ardelean, expert internaţional în vinuri şi iniţiatoarea acestui proiect. “În perioada aprilie – august am vizitat personal în jur de o sută de crame din România şi Republica Moldova şi am degustat aproape trei mii de vinuri. De la fiecare producător am ales până la cinci etichete pentru vinurile tinere şi maxim patru etichete ale celor de peste zece ani. Avem în România vinuri excepţionale şi tocmai de aceea este important să le cunoaştem şi să le promovăm, ceea ce va putea aduce beneficii imense industriei vinurilor din România”, a declarat Marinela Vasilica Ardelean, citată în comunicat.

Juriul va fi împărţit în patru echipe ce vor degusta toate vinurile selecţionate şi vor nota fiecare produs cu puncte de la 3 la 5 (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent). Specialiştii vor avea posibilitatea să descalifice un vin dacă acesta nu se ridică la nivelul de 3 puncte. Membrii juriului vor discuta fiecare vin în parte, astfel încât nota finală să reprezinte acordul lor unanim.

Prima ediţie a “The Wine Book of Romania” va fi lansată în martie 2016 în versiune bilingvă româno-engleză. AGERPRES