Europenii îşi doresc să aibă mai multe pubele de reciclare atunci când se află în deplasare, potrivit unui studiu efectuat în 14 ţări europene de compania de cercetare LUCID, în asociere cu programul Every Can Counts, dedicat creşterii gradului de conştientizare cu privire la avantajele reciclării dozelor din aluminiu.

Aceste rezultate vin în completarea datelor prezentate deja de Every Can Counts, potrivit cărora 86% dintre europeni consideră că este mai important ca niciodată să reciclăm. Cu toate acestea, se pare că principalul obstacol în calea unor rate mai ridicate de reciclare este lipsa infrastructurii.

Studiul a arătat că 93% dintre respondenţi ar vrea să vadă mai multe pubele de reciclare pe stradă, în locuri publice, parcuri, pe plajă, în jurul punctelor de atracție și al traseelor. Procentul a crescut la 94% atunci când oamenii au fost întrebaţi despre evenimente mari precum festivaluri şi evenimente sportive. În plus, 90% dintre respondenţi au fost de părere că aceste evenimente ar trebui să folosească doar ambalaje reciclabile pentru băuturi.

„Majoritatea respondenților sunt pregătiți să facă mai mult atunci când vine vorba de sortarea și reciclarea dozelor de băutură pe care le consumă în afara casei, dar soluțiile adecvate de reciclare și colectare sunt adesea prea rare. Colectarea și reciclarea dozelor ar putea fi mai ușoară în multe cazuri, poate fi chiar distractivă, așa cum arată inițiativa noastră europeană, dar cu siguranță are mult sens, deoarece dozele de aluminiu sunt fabricate dintr-un material complet circular și permanent care le face cel mai valoros și reciclat ambalaj pentru băuturi”, declară David Van Heuverswyn, Director Every Can Counts Europe.

Astfel, oamenii au probleme în a recicla în principal atunci când sunt în deplasare, având în vedere că 83% au declarat că pun dozele din aluminiu în coşul de reciclare întotdeauna sau des atunci când sunt acasă. Acest procent scade până la 54% în ceea ce priveşte reciclarea dozelor la locul de muncă și doar 49% o fac atunci când sunt în aer liber, în timp ce 48% reciclează în locații în aer liber, cum ar fi parcurile și plajele.

În ceea ce priveşte rezultatele disponibile pentru România, 69% dintre respondenţi au declarat că nu sunt suficiente pubele de reciclare, iar principalele motive pentru care nu reciclează sunt asociate cu faptul că la locul de muncă nu există coşuri de reciclare, pubelele de reciclare sunt prea departe de casă sau că acestea sunt mereu pline. În acest sens, 56% dintre respondenţii români au spus că reciclează întotdeauna dozele de băuturi atunci când sunt acasă şi doar 19% reciclează atunci când sunt în deplasare, 35% când sunt la birou şi 26% în locuri precum parcuri şi plaje.

Apărută în 2009 în Marea Britanie, iniţiativa Every Can Counts este considerată programul principal pentru promovarea reciclării dozelor de băutură în Europa. Acesta își propune să îi inspire pe toți să facă diferența prin reciclarea dozelor de băutură atunci când sunt departe de casă, adică la birou sau în deplasare – de la parcuri, festivaluri și evenimente sportive, la școli și universități. Astăzi, inițiativa este prezentă în 19 țări.