”Sistemul de transfuzii din România nu mai poate funcționa doar pe linia de plutire”, a fost avertismentul lansat de europarlamentarul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European și raportor al Parlamentului European pentru programul de Sănătate al Uniunii Europene, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de sânge, sărbătorită în fiecare an pe 14 iunie.

În opinia liberalului salutară ar fi crearea unei bănci naționale de sânge, plasmă și celule stem, ”o bancă pentru viață, care poate deveni realitate, printr-un parteneriat public – privat, curajos și transparent”.

”20 de milioane de donări de sânge se înregistrează, în fiecare an, în Europa. De Ziua Donatorului, îmi exprim recunoștința față de toți acești voluntari care aleg să salveze vieți și doresc să readuc în atenția publică un subiect mult prea puțin discutat în România: crearea unei bănci naționale de sânge, plasmă și celule stem. O bancă pentru viață, care poate deveni realitate, printr-un parteneriat public – privat, curajos și transparent. Sistemul de transfuzii din România nu mai poate funcționa doar pe linia de plutire. Trebuie să facem mai mult pentru dezvoltarea lui”, a arătat Bușoi.

 

O nouă fabrică de medicamente

Potrivit liberalului, ar trebui să luăm exemplul țărilor din UE, care au reușit să-și asigure necesarul de sânge, componentele pentru transfuzii și medicamentele derivate din plasmă, datorită parteneriatelor public-private.

”Colectarea de plasmă ar crea premisa construirii, în România, a unei fabrici de medicamente și i-ar ajuta pe pacienții cu boli imunitare care au nevoie de tratamente derivate din plasmă. 70 la sută din cantitatea de plasmă umană de pe plan mondial este colectată astăzi de instituții private și ajunge să salveze vieți și în sistemul de sănătate public, și în cel privat. Austria, Italia, Spania, Portugalia sunt doar câteva dintre țările UE, în care statul colaborează cu companiile private și asigură medicamente derivate din plasmă umană. Sunt convins că un astfel de proiect, structurat și prezentat temeinic, ar avea succes și în România. Ar oferi mai multă încredere românilor și ar duce la o creștere a numărului donatorilor”, a mai spus europarlamentarul liberal.

 

Doar 2% dintre românii adulți aleg să fie donatori de sânge

Cristian Bușoi a mai spus că, potrivit statisticilor, din păcate, astăzi, doar 2% dintre românii adulți aleg să fie donatori de sânge: ”Procentul este infim, în raport cu nevoile din sistemul medical, mai ales în timpul crizelor medicale, dar și cu statisticile din alte state membre UE. În Austria, spre exemplu, 66% dintre cetățeni donează sânge, în mod frecvent. Un procent similar se înregistrează și în Franța, Grecia sau Cipru. Pentru a crește numărul donatorilor, avem nevoie, desigur, de campanii de informare, dar și de decizii curajoase. Sângele de la un singur donator poate salva trei vieți”.

 

Context

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se celebrează, în fiecare an, la data de 14 iunie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și de a le mulțumi donatorilor voluntari, din întreaga lume. Potrivit statisticilor, în România, pentru că doar 2% din populație donează sânge, spitalele se confruntă constant cu deficitul de unități și preparate din sânge.