Eurodeputații cer ca firmele multinaționale să plătească taxe acolo unde fac profit

parlamentul-europeanParlamentul European și-a prezentat ideile despre cum ar putea fi create impozite pe profit mai corecte în Europa, într-o rezoluție votată pe 25 noiembrie. Deputații cer statelor membre UE să cadă de acord asupra unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în parte în care companiile multinaționale să prezinte profiturile și taxele, precum și asupra unei baze comune consolidate pentru impozitul pe profit, unor definiții comune pentru termenii impozitării și transparenței și responsabilității privind reglementările lor naționale de impozitare pentru companii – până acum secrete.

Deputații cred că firmele multinaționale ar trebui să plătească taxe acolo unde fac profit și consideră că actuala competiție privind impozitul pe profit – ce duce la planificare agresivă a taxelor și evaziune, fără un cadru agreat – este dăunătoare. Pe lângă pierderile de venituri publice, ei susține că este incorect ca marile companii să nu plătească aproape nimic pe profiturile lor, în timp ce cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii trebuie să plătească impozite întregi.

Parlamentul recomandă introducerea unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în care firmele multinaționale să prezinte datele financiare, inclusiv profiturile, taxele plătite și subvențiile primite. De asemenea, Parlamentul cere introducerea unor definiții clare privind ”substanța economică” și alți factori care determină facturile pentru impozitul pe profit.

Un acord comun mai este necesar și pentru ce este permis în termeni de prevederi de impozitare și ”acorduri de transfer al prețurilor” avansate (cum sunt valorizate tranzacțiile în interiorul aceluiași stat). Cea mai bună metodă pentru a realiza acest lucru este eliminarea regimurilor preferențiale și dezechilibrelor dintre sistemele naționale de impozitare. Cele mai multe elemente care duc la eroziunea bazei de impozitare la nivel european ar putea fi eliminate prin introducerea unei baze comune consolidate la nivel european pentru impozitul pe profit, care ar trebui introdusă cât mai repede, adaugă eurodeputații.