Eugen Teodorovici: “Decizia aplicării TVA de 19% înainte de 1 ianuarie 2016 depinde de rectificarea bugetară din iulie”

teodorovici_eugen1Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că decizia introducerii TVA de 19% înainte de 1 ianuarie 2016 depinde de cum va arăta rectificarea bugetară din iulie.

“În luna iulie urmează o rectificare bugetară şi în funcţie de sumele necesare pentru această rectificare se va decide dacă da (se introduce TVA de 19% – n.r.) şi, dacă da, de când o astfel de măsură poate fi aplicată înainte de 1 ianuarie 2016. Dar aşa cum stau astăzi calculele, intenţionăm să aplicăm o astfel de măsură încă înainte de 1 ianuarie 2016. Nu pot să spun astăzi când, pentru că vreau să am întâi cifrele exacte şi vedem”, a spus Teodorovici.

În condiţiile în care reprezentanţii Comisiei Europene şi-au exprimat public rezervele faţă de efectul reducerii TVA la 19%, ministrul Finanţelor a explicat că se poartă discuţii cu aceştia pentru a-i convinge că o astfel de măsură este sustenabilă. “Am avut, o să avem de fapt şi mâine discuţii toţi colegii miniştri cu cei de la Comisia Europeană. Asta nu înseamnă că într-un final să spunem nu pot să existe îngrijorări din partea dânşilor. (…). Asta nu înseamnă că România nu-şi va respecta ţintele asumate. (…) De fiecare dată când o măsură a Guvernului a fost luată, în special în zona economică, (…) au fost de multe ori îngrijorări chiar şi la nivel naţional – Consiliul Fiscal şi ceilalţi parteneri -, dar lucrurile au arătat că s-au înşelat în ceea ce priveşte partea de îngrijorări. Cred că este momentul ca România să aibă o abordare îndrăzneaţă şi desigur o abordare responsabilă pentru ceea ce înseamnă cheltuieli pe 2016. Este foarte important ca acest nivel de deficit să fie de sub 3%. (…) Noi argumentăm cum avem noi cifrele şi cum înţelegem noi să aplicăm o astfel de măsură. Au fost discuţii tehnice la Ministerul Finanţelor pentru a arăta exact de unde anume aplicăm măsurile compensatorii”, a explicat Teodorovici. AGERPRES