Grupul Agricover a derulat pe 1 februarie prima emisiune de obligaţiuni, în valoare de 40 de milioane de euro, care va fi listată în perioada imediat următoare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Emisiunea s-a desfăşurat printr-un plasament privat la BVB, care a fost suprasubscris şi s-a bucurat de o audienţă diversificată, atât în rândul investitorilor instituţionali (fonduri deschise de investiţii, bănci comerciale, instituţii financiare internaţionale), cât şi în rândul investitorilor din categoria „private banking”.
Obligaţiunile emise de Agricover Holding SA sunt denominate în euro, negarantate, valoarea nominală a unei obligaţiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%.
Suma atrasă prin emisiunea de obligaţiuni este destinată finanţării operaţiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanţarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligaţiuni, instituţia financiară nebancară îşi propune să menţină ritmul alert de creditare al fermierilor români şi să contribuie pe mai departe la creşterea susţinută, pe baze sustenabile, a performanţei agriculturii locale.
„Suntem onoraţi de interesul generat de această primă emisiune de obligaţiuni, în special în rândul persoanelor fizice, cât şi al investitorilor instituţionali, şi suntem entuziasmaţi de oportunitatea creată, aceea de a pune în contact, prin intermediul BVB, comunitatea financiară cu fermierii din România, pentru a construi împreună o agricultură românescă performantă, competitivă şi responsabilă faţă de mediu”, a declarat Ştefan Bucătaru, membru în Consiliul de Administraţie al Agricover Holding SA, coordonator operaţiuni derulate pe pieţe de capital.
Procesul de emitere a obligaţiunilor şi plasamentului privat a fost intermediat în calitate de coordonatori unici ai tranzacţiei de Banca Comercială Română (BCR) şi BRD Groupe Societe Generale, prin echipele specializate în operaţiuni derulate pe pieţele de capital. Casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii SCA a acordat asistenţă juridică, iar Ernst & Young Assurance Services S.R.L şi KPMG Audit SRL au furnizat servicii de audit financiar.
„Suntem bucuroşi să fim alături de Grupul Agricover în calitate de intermediari în cadrul celui mai mare plasament privat local de obligaţiuni al unui emitent „corporate” din ultimii ani. Am fost plăcut surprinşi de faptul că investitorii, atât cei instituţionali – instituţii financiare internaţionale, bănci comerciale şi fonduri de investiţii – cât şi clienţii de private banking, au fost foarte receptivi la oferta Agricover, în contextul unei perioade tumultoase pentru pieţele financiare. Avem astfel dovada clară că o companie solidă, care operează un model de business cu evidente avantaje competitive şi sinergii, condus de un management experimentat, va atrage mereu interesul investitorilor. Iar acest lucru ne dă încrederea că şi alte companii româneşti de succes vor începe să ia din ce în ce mai în serios alternativa atragerii de finanţare prin intermediul pieţei de capital”, a declarat Ioana Tănase, Director Investment Banking, Banca Comercială Română (BCR).
Directorul executiv al Direcţiei Corporate Finance, BRD Groupe Societe Generale, Irina Neacşu, a precizat că, după listare, emisiunea de obligaţiuni derulată de Agricover Holding SA va deveni cea mai reprezentativă ca valoare lansată la BVB de un grup antreprenorial românesc, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa finanţărilor pentru fermieri şi a distribuţiei de tehnologii agricole.
„Interesul ridicat al investitorilor instituţionali şi de private banking pentru obligaţiunile Agricover confirmă că acţionarii companiilor de anvergură din România găsesc la BVB o platformă viabilă de finanţare şi de exit din afacerile lor. Inclusiv din perspectiva experienţei noastre ca intermediar al ofertei Agricover, avem convingerea că oferta de obligaţiuni care tocmai a fost închisă, reprezintă doar un prim pas al Grupului Agricover pe bursa de la Bucureşti”, a spus Irina Neacşu.
Grupul Agricover este unul dintre cei mai importanţi jucători din agribusiness-ul românesc, cu o activitate de peste 20 de ani. Cu un model de business puternic integrat şi original, Grupul Agricover susţine eficienţa întregului lanţ valoric din agricultură, oferind soluţii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România. AGERPRES