eMag râmăne “destinaţia” favorită a unei treimi din românii care intenţionează să facă cumpărături de Black Friday 2015

cumparaturiLista de cumpărături întocmită de către români cu ocazia evenimentului Black Friday 2015 va conține, în medie, două-trei produse, cele mai multe din categoria televizoarelor, electrocasnicelor mici și telefoanelor mobile, arată un studiu de piață, publicat de Millward Brown România, lider în piața locală de cercetare de marketing în zonele de brand, media și de comunicare.

Conform studiului, în acest an, 44% dintre românii cu vârsta între 18 și 65 de ani au declarat că își doresc să cumpere ceva de Black Friday (“probabil voi cumpăra” sau “sigur voi cumpăra”), procentaj de aproape trei ori mai mare față de ediția din 2012. De asemenea, numărul românilor care au auzit de reducerile din cadrul “Black Friday”, evenimentul anului în comerțul românesc, a ajuns, în 2015, la 71% în rândul persoanelor din eșantionul evaluat.

Totodată, segmentele de populație în rândul cărora se observă un nivel al intenției de cumpărare semnificativ mai ridicat, comparativ cu nivelul populației generale, sunt bărbații și tinerii (între 24 – 34 de ani). Comparativ cu media generală de 59% a celor care au auzit de Black Friday și spun că “sigur sau probabil vor cumpăra”, în cazul bărbaților media urcă la 63%, iar în cazul tinerilor la 64%, toate aceste diferențe fiind semnificative statistic, la un nivel de încredere de 95%.

În ceea ce privește preferințele în materie de cumpărături, în acest an, de Black Friday, cele mai multe liste de cumpărături vor avea, în medie, între două și trei produse, fiind în creștere, comparativ cu 2014. Pe această listă se regăsesc cel mai frecvent televizoarele (40%), electrocasnicele mici (39%) și telefoanele mobile (22%). De asemenea, mașinile de spălat și frigiderele sunt următoarele două categorii de produse prezente în preferințele românilor pentru Black Friday, fiind amintite de 18% dintre respondenți, respectiv 17% dintre cei intervievați cu privire la intenția de achiziție.

Întrebați care sunt magazinele pe care le iau în calcul pentru a-și face cumpărăturile de Black Friday, topul românilor are în frunte retailerul eMag (30% dintre opțiuni), urmat de Altex (21%), Flanco (9%), Carrefour (8%), Kaufland (4%), Media Galaxy, Auchan și Domo (cu câte 3% dintre sufragii), Lidl (2%) și Cora (1%). De remarcat este faptul că, față de anul trecut, singura modificare notabilă este scăderea semnificativă a numărului celor care iau în calcul Domo. AGERPRES