Nouă ani de activitate, rezumați prin ”multă, multă muncă, și individuală, dar mai ales în echipă, timp și resurse investite constant și lucruri duse la un final de succes”. Este performanța înregistrată de Studio AE și descrisă, într-un interviu pentru platforma EuroUrbanism, de Elena Ștefănescu, CEO al companiei de proiectare generală în domeniul construcțiilor civile și industriale.

Premisa atingerii obiectivelor: ”Unde există un plan, există și o cale.”

Proiectele, cea mai bună carte de vizită

”Sentimentul este unul de recunoștință față de clienții noștri, colegii din echipa internă, colaboratorii colegi ingineri, verificatori, constructori, manageri de proiect, furnizori și toți cei cu ajutorul cărora am dezvoltat relații pe termen lung, proiecte de bună calitate. Ținem la calitatea proiectelor noastre, care sunt, e dovedit, cea mai bună carte de vizită. Vorbind de echipă, fiecare a contribuit la a transforma o idee uneori destul de îndrăzneață, într-un proiect final, într-o clădire sau ansamblu arhitectural”, a comentat Elena Ștefănescu.

Primul loc în top 3 proiecte: conversia fostei Autogări Chitila

Potrivit CEO-ului, Studio AE a schimbat mereu scara proiectelor și va continua să o facă. Explicația: ”Ne plac provocările. Am plecat de la proiecte relativ mici, dar detaliate, din care am învățat foarte mult și am finalizat cu succes proiecte mereu mai mari. Ne-am bazat pe experiența anterioară pentru a crește, am învățat continuu, ne-am adaptat și am încercat să fim cei mai buni.”

”Pe segmentul retail, considerăm că proiectul pentru Mega Image, de conversie a fostei Autogări Chitila a fost pasul prin care am făcut un salt în dificultatea proiectelor abordate. Echipa Studio AE a trecut astfel în liga  proiectelor complexe. Am transformat, consolidat și extins fosta Autogară Chitila într-un spațiu comercial, am animat și potențat zona, care beneficiază acum de un spațiu public – un peron urban, prin care cartierul are un spațiu de calitate. Am reușit, la nivel arhitectural, să exprimăm dialogul între nou și vechi prin materialele folosite, prin cărămida pentru clădirea existentă și structura metalică pentru extindere. Între cele două se află un luminator care creează o pauză, un spațiu între cele două perioade. La nivel urban, ne-am propus ca zona să aibă un nou reper. Este punctul terminus al liniilor de tramvai din București. Ne-am bucurat că acest proiect al Studio AE a fost premiat, în cadrul Anualei de Arhitectură, ediția 2020 pentru calitatea de excepție la secțiunea Spațiul Public”, a explicat Elena Ștefănescu.

 

O parte a echipei Studio AE

Case premium, personalizate, cu un consum redus de energie

Pe zona de proiecte rezidențiale, Studio AE s-a axat pe casele premium, personalizate, high end, cu un consum redus de energie: ”Recent, am obținut autorizația pentru o casă pe care vrem să o certificăm la standard de casă pasivă premium, cu un consum mai mic de 15 kw*h/an*m². Iar cel de-al treilea pas a fost abordarea proiectelor de scară mai mare. Vorbim de cartiere rezidențiale, cu mai multe funcțiuni în care ne folosim experiența din retail, rezidențial și office pentru a crea concepte orientate către viitor. Deja lucrăm la trei proiecte mari, care se desfășoară fiecare pe câteva hectare.”

Direcțiile arhitecturii moderne

Viitorul vine cu noi provocări, la care societatea caută și va căuta soluții adecvate. Iar arhitectura, și noi ca arhitecți, vom răspunde nevoii de înțelegere a nevoilor și a modului în care societatea de mâine va interacționa cu spațiile. Mă refer la apropierea față de oameni și natură, la importanța spațiului public în cadrul vieții noastre, la elementele de peisagistică, la sustenabilitate, utilizarea tehnologiei atât în proiectare cât și la utilizarea în timp a unei clădiri, la folosirea datelor pentru adaptarea clădirilor, reducerea consumului de energie și a amprentei de carbon. În funcție de tipologia proiectelor, Studio AE dezvoltă parteneriate cu specialiști pentru a răspunde cerințelor fiecărui client”, a mai arătat arhitecta.

Arhitectura din România, pe harta internațională

Obiectivul general: ”Vrem ca și arhitectura din România să fie pe harta internațională. Nu doar să ne sincronizăm, ci să îndrăznim să fim inovatori, să avem acea viziune distinctă pe termen mediu și lung care să arate că arhitectura din România poate fi un exemplu excelent de bune practici și creativitate. Nu e ușor, dar asta facem, e o provocare la care am spus DA, tot timpul încercăm să fim cei mai buni.”

”Ca echipă de proiectare generală, Studio AE dezvoltă un departament intern de structură și instalații. Continuăm să implementăm concepte noi pe segmentele retail și rezidențial, abordăm noi proiecte complexe. Ne fascinează acele situri frumoase care ne apropie de natură, care extrag tot ceea ce e mai bun dintr-un context dat”, conchide CEO-ul Studio AE.