De fiecare dată când facem o alegere, mintea noastră trece printr-un proces elaborat pe care cei mai mulți dintre noi nici măcar nu-l observăm. Suntem influențați de aspectele subtile ale modului în care ne este prezentată alegerea, lucru care determină adesea diferența dintre o decizie bună și una proastă.

Cum să eliminăm erorile frecvente în luarea deciziilor și cum să facem alegeri mai bune în orice situație? Răspunsul este un design decizional mai conștient și mai bine gândit.
Mergând cu mult dincolo de familiarele concepte de imbolduri și opțiuni implicite, Elementele alegerii oferă un ghid complex pentru crearea unor arhitecturi ale alegerii eficiente. Designerii deciziilor trebuie să ia în considerare toate elementele implicate în prezentarea unei alegeri: câte opțiuni să ofere, cum să prezinte aceste opțiuni, cum să țină cont de scurtăturile noastre cognitive firești și multe altele. Aceste pârghii nu sunt apreciate și adesea nu conștientizăm cât de mult ne influențează gândirea în fiecare zi.
Eric J. Johnson a condus realizarea unora dintre cele mai cunoscute și mai citate cercetări despre luarea deciziilor, pornind de la studiile sale și bazându-se pe îndelungata sa experiență în afaceri și în politici publice. Scopul este să arate cum structura alegerilor poate influența rezultatele.
Suntem cu toții arhitecți ai alegerilor, pentru noi înșine și pentru alții. Fie că ajuți elevii să aleagă școala potrivită, fie că ajuți pacienții să aleagă cea mai bună asigurare de sănătate, fie că decizi cum să investești pentru pensie, această carte îți furnizează instrumentele de care ai nevoie pentru a călăuzi pe oricine în luarea deciziei potrivite.