În perioada 17 iulie – 18 august, locuitorii din 16 orașe și comune din județele Suceava și Botoșani vor avea la dispoziție soluția de a preda deșeuri electrice la puncte de colectare dedicate sau să beneficieze de preluarea de la domiciliu a deșeurilor electrice voluminoase. În urma colectării, deșeurile electrice vor ajunge în procesul de reciclare.
Organizatorii campaniilor din județul Botoșani sunt ECOTIC alături de Fritehnic, APM Botoșani, ADI Ecoproces Botoșani și primăriile orașelor și comunelor din județ, iar campaniile din județul Suceava sunt organizate de ECOTIC și Fritehnic în parteneriat cu autoritățile locale.
Conform studiului ECOTIC din anul 2022 “Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni” doar o treime din populația României cunoaște un punct de colectare a deșeurilor electrice în proximitatea reședinței sale. La întrebarea adresată populației în ceea ce privește debarasarea de deșeurile electrice, peste 60% din populație a spus ca au intenția de a preda spre reutilizare sau la un punct de colectare specializat.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoii populației în ceea ce privește accesul la soluții de debarasate a acestor tipuri de deșeuri, ECOTIC împreună cu partenerii locali, dezvoltă o serie de campanii de colectare.
În acest sens, FRITEHNIC și ECOTIC vor dezvolta campanii cu componenta de predare la punct de colectare, precum și cu preluare GRATUITĂ de la domiciliu a deșeurilor electrice voluminoase, după cum urmează:
- 17 iulie – 18 august în orașele Câmpulung Moldovenesc, Dolhasca, Milișăuți (jud. Suceava), Dorohoi și Darabani (jud. Botoșani).
- 17 – 31 iulie în comunele Baia și Vama (jud. Suceava), Lozna, Cândești , Dersca (jud. Botoșani).
- 1 – 18 august Rădășeni, Pătrăuți, Dărmănești (jud. Suceava), Havârna, Hudești, Vârfu Câmpului (jud. Botoșani).
Pentru a încuraja comportamentul responsabil organizatorii oferă un premiu instant: cei care predau peste 15 kg deșeuri electrice predate vor primi 2 becuri LED.
“Parteneriatul cu ECOTIC ne ajută să facem din ce în ce mai vizibil serviciul de colectare separată a deșeurilor electrice de la populație. Astfel de campanii sunt un prilej oportun pentru ca locuitorii să se debaraseze de electronicele stricate din gospodărie. Încurajăm populația să predea aceste tipuri de deșeuri doar către colectori autorizați. Colectorii informali nu asigură tratarea conformă și astfel, atât mediul cât și sănătatea umană au de suferit”, declară Andrei Driscu, Director Fritehnic.
Detaliile și regulamentul campaniilor sunt disponibile pe www.ecotic.ro