Economia SUA a înregistrat un declin record, de 32,9%, în trimestrul doi din 2020

Economia SUA a înregistrat în trimestrul doi din 2020 cel mai sever declin de la Marea Recesiune, a anunţat Departamentul american al Comerţului, în urma colapsului cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor companiilor, în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020, cea mai semnificativă scădere de când Departamentul Comerţului a început publicarea datelor, în 1947. Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 5%.
De asemenea, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2020, economia americană s-a contractat cu 10% în trimestrul doi din 2020.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin anual de 34,1% al PIB-ului SUA în perioada aprilie – iunie 2020.
Cea mai pronunţată scădere a activităţii economice a fost în aprilie, după ce la mijlocul lunii martie au început să se închidă, printre altele, restaurantele, barurile şi fabricile, pentru stoparea răspândirii pandemiei. Deşi activitatea a început să se redreseze în mai, avansul a fost lent din cauza apariţiei unui nou val de infecţii, în special în regiunile dens populate din sud şi vest, unde s-au reintrodus anumite restricţii. Acestea au temperat speranţele unei redresări rapide în trimestrul trei din 2020. AGERPRES