Nodulii tiroidieni sunt des întâlniți în rândul populației. Diferite studii raportează că între 20% și 70% din populație au nodulii tiroidieni. Un nodul poate fi secretant de hormoni (acest tip de noduli se numesc noduli toxici și sunt foarte rar întâlniți), însă majoritatea nodulilor nu influențează producția de hormoni.

Nodulii tiroidieni sunt identificați întâmplător, la ecografie sau prin alte metode de imagistică medicală precum CT, RMN etc, mai ales când sunt mici. Nodulii mari pot fi observați chiar de pacient, aceștia putând fi palpați și vizibili în zona gâtului, ca o zonă „umflată”. Sau pot crea simptome compresive precum dificultate la respirație, la înghițit, răgușeală persistentă etc.

Cea mai informativă metodă de evaluare a nodulilor tiroidieni este ecografia tiroidiană.

În premieră în România, pentru pacienții cărora li s-a recomandat să efectueze o biopsie a nodulilor tiroidieni, doctorul Emin Mammadov, de la Policlinica REGINA MARIA Floreasca, a introdus FNAB  in mediu lichid – puncția aspirativă cu ac fin din noduli tiroidieni, care pana acum se recolta pe lame, iar noutatea este că Dr. Mammadov face recoltare în mediul lichid. Este o prelucrare similară cu testul Papanicolau în mediul lichid care oferă prezervarea celulelor, fără să fie strivite sau uscate, iar materialul este prelucrat de aparat și întins mai omogen pentru a-i oferi medicului anatomopatolog o imagine cât mai clară. De asemenea, în cadrul REGINA MARIA Floreasca, în premieră în țară, dr. Mammadov realizează și biopsii core-needle (CNB), o tehnică medicală inovativă care vine atât în ajutorul pacienților, prin claritatea rezultatelor obținute, cât și pentru medici.

Discutăm despre noduli tiroidieni,  în cele de mai jos cu doctorul Emin Mammadov, medic specialist Endocrinologie, în cadrul Policlinicii REGINA MARIA Floreasca.

Cum putem afla dacă nodulul este malign?

Un singur tip de cancer tiroidian poate fi exclus doar printr-o analiză de sânge, acesta se numește cancerul medular tiroidian și este rar întâlnit (cca 2% din cancere tiroidiene).

Scintigrafia tiroidiană, realizată de preferat cu iod radioactiv I-123, care nu este disponibil în România, a fost folosită ca metodă de evaluare a unui nodul tiroidian pentru a decide dacă este suspect (asa-zis „nodul rece”). În prezent, această investigație ar trebui să se folosească numai pentru situații neclare de hipertiroidism (sa fie identificat un nodul hiperactiv din gusa polinodulara, adica daca exista mai multi noduli si trebuie sa identificam care produce exces de hormoni). Ecografia tiroidiană este mai relevantă decat scintigrafia pentru a decide dacă nodulul este suspect.

Biopsia tiroidiană este cea mai precisă metodă pentru identificarea unui nodul malign („canceros”). Există două tipuri de biopsie tiroidiană: puncția aspirativă cu ac fin (FNAB, fine-needle aspiration biopsy) și biopsia core-needle (CNB, core-needle biopsy).

Care este diferența între cele două proceduri?

Procedura CNB are multe proprietăți similare cu FNAB. Studiile realizate până în acest moment nu au identificat o diferență în scorul de durere sau satisfacție generală între cele două proceduri. Sigur că exista un risc de vânătaie locală și disconfort după ambele proceduri, insa complicațiile serioase sunt foarte rare (0.04%) la procedura CNB, ceea ce o face la fel de sigură ca și FNAB.

Care sunt avantajele CNB?

Rezultatele non-diagnostice (când nu se obține suficient material) sunt mult mai rare la CNB decât la FNAB, astfel șansele ca pacientul să fie nevoit să repete procedura, sunt mult mai mici.

În unele situații, este nevoie de țesut din care se poate face testul de imunohistochimie, pentru a identifica ce fel de țesut este și de unde provine (de exemplu, în cazul unei suspiciuni de limfom sau alte tumori rare tiroidiene, precum și în suspiciunea de metastaze din alte organe). Din materialul obținut la FNAB nu se poate face această deosebire, însă din țesutul obținut la CNB putem face și imunohistochimie (colorații speciale care permit identificarea provenienței celulelor canceroase). De exemplu, sunt pacienți cu alte cancere la care în timpul investigației PET-CT apare captare în tiroidă și este nevoie să știm dacă tumora provine din tiroidă sau dacă este o metastază de cancer din alt organ (abordarea va fi complet diferita).

Care sunt avantajele FNAB în mediul lichid?

În primul  rând, celulele nu sunt strivite și nu se usucă. Acestea sunt grupate mai omogen, iar materialul recoltat se păstrează mai eficient. Imaginea este mai clară pentru medicul anatomopatolog, iar dimensiunea și poziția nodulului sau ganglionului pot fi oricât de mici pentru a fi abordabila (putem vorbi și de o dimensiune de 3mm).

Cum se efectuează aceste proceduri?

Se folosește anestezia locală. Deși la puncția cu ac fin (FNAB), de multe ori nu se folosește anestezia, în cadrul REGINA MARIA utilizăm anestezia locală atât pentru CNB, cât și pentru FNAB, pentru confortul pacientului și calitatea procedurii. Se simte prima înțepătură de ac, cu o ușoară întindere a pielii la introducerea anestezicului, însă ulterior pacientul nu mai simte durere, ci o presiune locală ce provine de la sonda de ecograf și de la acul care trece prin țesuturi, încet și controlat.

După procedură, se pune gheață local timp de 10-15 minute, iar pacientul pleacă acasă cu un mic plasture, pe care îl poate da jos ulterior, poate face duș în aceeași zi.

Cum trebuie să se pregătească pacienții pentru procedură?

Cu o oră înainte se recomandă ca pacienții să nu consume lichide, iar cu 3 ore înainte de procedură să nu mănânce. Pacienții care sunt sub tratament medicamentos pentru alte boli (mai ales aspirina sau anticoagulante), trebuie să discute înainte cu medicul despre posibilele riscuri și reacții care pot apărea.

Ce se intampla dupa procedură, există reacții adverse?

După ce trece efectul anesteziei locale, poate apărea disconfortul local (durere moderată, jenă), pentru care se pot administra antiinflamatoare, la indicația medicului.  De asemenea, poate să apară o vânătaie sau ușoară umflătură locală, care va dispărea ulterior.

Care sunt opțiunile de biopsie tiroidiana disponibile pacienților?

Alegerea tipului de biopsie depinde de dimensiunea și poziția nodulului – un nodul foarte mic și poziționat dificil nu ar fi candidat pentru CNB, însă pentru FNAB nu există astfel de limitări, procedura se poate face chiar și din formațiuni de 3mm. Pentru un nodul mare pacientul poate opta pentru FNAB, însă trebuie să înțeleagă că această procedură poate necesita repetarea în cazul în care rezultatul nu este concludent. CNB este o procedură la fel de sigură și nu este mai dureroasă decât FNAB (acesta este un mit). Rezultatul oferit de CNB este mult mai concludent decât în cazul FNAB.

Există situații rare unde FNAB nu aduce niciun beneficiu și se recomandă CNB, pentru că este singura metodă care poate să identifice un limfom tiroidian, forme rare de cancer tiroidian, precum și metastazele din alte organe în tiroidă.

Însă înainte de a opta pentru oricare dintre cele 2 proceduri (FNAB sau CNB), este important ca pacientul să opteze pentru un consult și o ecografie a nodulului, iar medicul să fie cel care îi recomandă cea mai potrivită procedură.

Ambele proceduri medicale sunt disponibile pacienților în cadrul Policlinicii REGINA MARIA Floreasca, acestea fiind efectuate în premieră în România, de medicul Emin Mammadov.