ECOTIC împreună cu UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România), cu suportul Oameni si Companii, au organizat in 29 septembrie 2021 un webinar dedicat jurnaliștilor din România. Tema webinarului a fost managementul și reciclarea deșeurilor, în special a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și de baterii. 

Tema abordata este importantă atât din perspectiva îndeplinirii responsabilitatilor ce ne revin în domeniul colectării și reciclării deșeurilor electrice și electronice, cât și din cea a modalităților de folosire a fondurilor europene de peste 1 miliard de euro prevăzute în planul Național de Relansare și Reziliență pentru imbunatatirea gestionarii deseurilor.

În deschiderea webinarului, Doru Dinu Glăvan, Președinte UZPR, Valentin Uban, Senior editor UZPR și Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC au evidențiat importanța dialogului și a informării constante și corecte a jurnaliștilor în problematica protecției mediului și a valorificării resurselor.

Agenda evenimentului a inclus prezentări ale unor experți în domeniu, cum ar fi Raul Pop, Marian David și Constantin Damov, care împreună cu reprezentanții ECOTIC au dezbătut provocările actuale în managementul deșeurilor în România și căile de îmbunătățire ale acestuia în beneficiul cetățenilor.

Raul Pop – Expert deșeuri, Marian David – Director general adjunct, Garda Națională de Mediu, Constantin Damov – Președinte, Green Group, Valentin Uban – Senior editor UZPR  și Diana Trifu – Responsabil comunicare & campanii, ECOTIC au prezentat diversele aspecte ale managementului deșeurilor electrice și electronice. Jurnaliștii prezenți s-au arătat interesați de subiect, dezbătând problemele identificate și propunând soluții care să permită un management eficient al deșeurilor electrice.

Astfel, Raul Pop, a prezentat situația actuala a managementului deșeurilor din România și pașii care sunt necesari pentru a progresa în acest domeniu, abordand inclusiv componentele Planului Național de Redresare și Reziliență și oportunitățile de finantare ale acestuia.  Marian David a abordat subiectul din perspectiva Planului Național de Gestionare a Deșeurilor și a misiunii Gărzii Naționale de Mediu, accentuând problemele identificate la colectarea deșeurilor generate din comunități. Au fost menționate eforturile care se fac pentru a stimula controlul în comunități, inclusiv un program prin care poliția locală să preia din atribuțiile Gărzii Naționale de Mediu.

Constantin Damov a subliniat importanța regândirii în totalitate a economiei pentru a contracara lipsa resurselor și a transforma deșeurile în resurse, creând astfel un flux al economiei circulare. De asemenea, a punctat faptul ca prin reciclarea electronicelor s-a atins un nivel de extragere de 98% materiale care au fost redate circuitului industrial. El a reamintit ca este esențial să promovăm colectarea separată care este baza reciclării și că sprijinul presei este foarte important în această direcție.

Valentin Uban a întărit disponibilitatea presei pentru a aborda si promova și astfel de subiecte ce țin de dezvoltarea comunităților. De asemenea, a accentuat importanța promovării în timp real a diverselor acțiuni și practici pozitive în ceea ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor electrice.

Diana Trifu a prezentat participanților informații și cifre cheie din zona managementului deșeurilor electrice, descriind modalitățile de colectare pe care cetățenii le au la dispoziție precum și importanța colectării separate a deșeurilor electrice și electronice ca un prim pas pentru protecția mediului.

Sesiunea de dezbatere, moderată de Dragoș Călugăru, Director general ECOTIC a adus în prim plan problemele identificate atât de specialiști cât și de jurnaliști, aceștia cautând soluții pentru rezolvarea acestora. În acest sens au fost dezbătute eficacitatea programului Rabla pentru electronice și modalitatile prin care mass media poate veni în sprijinul colectării separate – promovarea știrilor pozitive și de impact, realizarea de investigații pe tema managementului deșeurilor.

De asemenea, în vederea îmbunătățirii colectării separate a deseurilor, jurnaliștii prezenți au propus dezvoltarea unui cadru legislativ îmbunățit și aplicarea consecventă a legilor, o implicare mult mai mare din partea autorităților locale, direcționarea de fonduri europene pentru conștientizarea populației, implicarea Poliției locale în aplicarea legii deșeurilor, o mai bună informare a cetățenilor cu privire la existența punctelor de colectare, realizarea unui parteneriat public privat care sa fie adaptat nevoilor cetățenilor.