“După 20 de ani de suferință, mi-am redobândit mâinile și picioarele!”, povestește Ana Ludușan, o pacientă în vârstă de 70 de ani care după două decenii de dureri și tulburări, aproape paralizată, și-a recuperat mobilitatea grație unei operații realizate de dr. Horia Salca, la Spitalul Regina Maria din Brașov.

Cazul Anei Ludușan a fost complicat și spectaculos deopotrivă. Complicat pentru că pacienta s-a internat la Spitalul Regina Maria din Brașov, secția Neurochirurgie, la sfârșitul lunii ianuarie 2023, într-un moment în care deja nu mai putea merge, abia își putea mișca picioarele, pierduse parțial controlul sfincterian, avea dureri atroce la nivelul brațelor, nu putea ține în mâini nici măcar o revistă.

A fost un caz spectaculos pentru că intervențiile chirurgicale de mare precizie efectuate de dr. Horia Salca i-au redat rapid mobilitatea, stabilitatea și funcționalitatea corpului. Iar odată cu ele, starea de bine.

De la dureri trecute cu vederea de-a lungul timpului, la imposibilitatea de a ține în mână o revistă a fost doar un pas. Problemele de sănătate ale pacientei au început în urmă cu peste 20 de ani, pe când lucra ca asistentă medicală la Spitalul Județean din Târgu Mureș, secția Neurologie. „Aveam dureri, însă nu le luam în seamă, căci stările alternau.“ își amintește ea.

Timp de 3-4 ani a făcut recuperare la Băile Felix și a continuat ulterior cu exerciții fizice constante: înot, gimnastică. Cu toate acestea, durerile de spate și intercostale au continuat, iar în ultimii ani toate simptomele s-au accentuat, până anul trecut când aproape nu mai putea să meargă.

Tabloul clinic a devenit din ce în ce mai dramatic: dureri cumplite i-au apărut în timpul nopții, în repaus. Nu mai putea dormi nici ziua și nici noaptea. „Nu mă puteam încălța, nu mă puteam întoarce in pat, nu puteam să țin nici o revistă în mână (îmi obosea mâna foarte repede). Simțeam niște amorțeli dureroase de la degete până la umăr. Scăpam totul din mână, ba chiar am scăpat un ibric cu apă fierbinte și am făcut o arsură de gradul II“ povestește Ana acum.

Lipomatoza epidurală spinala este diagnosticul pe care Ana Ludușan l-a așteptat timp de 20 de ani, iar acesta a venit clar și rapid din partea dr. Horia Salca, medic primar neurochirurg în Spitalul Regina Maria Brașov.

A mers la diferiți medici, la Târgu Mureș și București, trecuse prin mai multe diagnostice, inclusiv Parkinson și sindrom vertiginos. O electromiografie a confirmat un sindrom de tunel carpian sever la ambele mâini. Cum încercările de tratament conservator nu au dat rezultate, cineva i-a recomandat Spitalul Regina Maria din Brașov. Dr. Horia Salca, după ce a ascultat-o cu atenție și a studiat cu atenție RMN-ul, a pus diagnosticul corect: lipomatoză epidurală lombară.

“Nu este o maladie prea ușor de diagnosticat și în plus este o afecțiune rară”, spune medicul. Dintre pacienții care efectuează o rezonanță magnetică vertebrală, doar între 1,1 și 2,5% sunt diagnosticați cu această maladie.

În general, lipomul este o formațiune tumorală unică sau multiplă, formată din țesut adipos (grăsime), ce poate apărea în diverse zone ale corpului. Practic este o bulă de grăsime de consistență moale, mobilă, nedureroasă la atingere, localizată de obicei subcutanat. Tratamentul lui este necesar doar atunci când devine dureros sau face compresiune pe un pachet vascular sau nervos și atunci trebuie îndepărtat chirurgical. Lipomatoza, in cazul nostru, se refera la o acumulare anormala de grasime intr-un compartiment strict delimitat, fara a avea forma net conturata, rotunjita-ovalara, a unui lipom.

„Lipomatoza epidurală spinală este o afecțiune rară în care, prin creșterea exagerată și sub presiune a țesutului adipos epidural (grăsimea epidurală, de altfel, o parte normală a acestui compartiment), se produce îngustarea spațiului disponibil pentru rădăcinile nervoase care compun coada de cal, fără a reduce dimensiunile canalului vertebral în adevăratul sens al cuvântului“ continuă dr. Horia Salca. Practic, simptomele sunt cele de stenoză de canal: „dureri lombare cu iradiere în unul sau ambele membre inferioare, mai ales stând în picioare sau în timpul mersului, obligând pacientul să se oprească și să caute un loc unde să se așeze, înainte de a-și putea continua mersul. Treptat, se adaugă diverse tulburări senzitive și motorii ale membrelor inferioare în aceleași circumstanțe, cu pierderi ocazionale sau permanente de sensibilitate și scăderea forței și siguranței la mers, care devine tot mai limitat și mai chinuit, așa încât pacientul/pacienta își restrânge tot mai mult deplasările și interacțiunile sociale“, explică Dr. Horia Salca, medic primar neurochirurg în Spitalul Regina Maria Brașov.

Pe scurt, nervii sunt presați de niște perne de grăsime care se formează în interiorul canalului medular. La nivel epidural există grăsime și în mod normal, numai că la acești pacienți volumul ei este neobișnuit de mare pe alocuri și presează nervii. De ce se întâmplă asta?

„În majoritatea cazurilor, lipomatoza epidurală spinală este provocată de tratamentul prelungit cu corticosteroizi pentru diverse boli, de obezitate, de intervenții operatorii la nivelul coloanei vertebrale sau alte cauze mai rare. Însă în aproximativ 17% dintre cazuri, catalogate drept „idiopatice“, nu se poate găsi nici o cauză.“ spune medicul.

Dr. Horia Salca este medic primar neurochirurg la Spitalul Regina Maria Brașov, cu o experiență de peste 25 de ani. Ariile de interes medical ating patologia degenerativă a întregului ax vertebro-spinal și complicațiile ei: hernii discale, stenoze de canal, spondilolistezis, scolioză degenerativa, si, pe langa acestea, malformatia Chiari tip I, siringomielia, sindromul de maduvă ancorată, malformațiile joncțiunii occipito-cervicale, tumori vertebro-medulare și nevralgiile trigeminale esențiale.

Dr. Horia Salca deține competențe în abord cervical anterior: microdiscectomie, corpectomie, artrodeză, artroplastie, tehnici minim invazive de abord cervical posterior: foraminotomie tubulară, microdiscectomie toracală prin abord transpedicular, microdiscectomie lombară, abordaj complet endoscopic al herniilor și stenozelor lombare, rezecții microchirurgicale ale tumorilor rahidiene, microcompresiunea cu balon a ganglionului Gasser, operația Jannetta de decompresiune microvasculară a nervului trigemen.