DS Private Equity va investi 75 de milioane de euro în RoPower, compania care dezvoltă Centrala SMR (reactoare modulare mici) de la Doiceşti, pentru dezvoltarea studiului FEED2 (Front-End Engineering and Design).

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea centralei NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o capacitate instalată de 462 MWe, în acest deceniu.

Suma de 75 de milioane de euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaţionali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

Investiţia financiară angajată de DSPE va contribui la finanţarea dezvoltării Proiectului, începând cu Faza 2 a studiului FEED, care constă în activităţile de caracterizare detaliată a amplasamentului, iniţierea activităţilor pentru obţinerea autorizaţiilor, licenţelor şi reglementărilor, stabilirea exactă a calendarului proiectului, planificarea bugetului pentru execuţia proiectului şi pregătirea pentru achiziţionarea materialelor cu ciclu lung de fabricaţie.

„Nuclearelectrica salută sprijinul financiar acordat de DS Private Equity imediat după anunţul făcut la G7 de către Administraţia Biden, ca un exemplu de mobilizare şi cooperare internaţională pentru proiectul SMR din România, a doua ţară după SUA care implementează tehnologia inovatoare a reactorului modular mic al companiei americane NuScale. Suntem mândri că proiectul din România câştigă încrederea unor importante instituţii financiare internaţionale, ceea ce reprezintă o recunoaştere a planului robust al proiectului, a credibilităţii şi profesionalismului acţionarilor, precum şi a experienţei dovedite a României în industria nucleară: peste 26 de ani de funcţionare în siguranţă la cele mai înalte standarde de excelenţă a centralei nucleare de la Cernavodă, peste 50 de ani de dezvoltare a industriei nucleare în România, având un organism de reglementare riguros în domeniul nuclear – CNCAN şi un sistem de educaţie performant în domeniul ingineriei nucleare. Am încredere că, alături de un partener profesionist şi experimentat precum DSPE, suntem capabili să ducem proiectul la următorul nivel”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general SN Nuclearelectrica SA.

La rândul său, Soo Hyon Lim, director executiv DSPE, a subliniat că proiectul SMR de la Doiceşti va stabili un standard în ceea ce priveşte modul în care companiile internaţionale şi guvernele pot colabora pentru a implementa o strategie comună şi o viziune globală.

„DSPE este încântată de parteneriatul cu Nuclearelectrica şi Nova Power&Gas pentru a deschide un nou capitol în domeniul energiei nucleare. Pe măsură ce ne apropiem de punctul de intersecţie dintre schimbările climatice şi securitatea energetică, proiectul SMR al RoPower de la Doiceşti va stabili un standard în ceea ce priveşte modul în care companiile internaţionale şi guvernele pot colabora pentru a implementa o strategie comună şi o viziune globală. În timp ce avansăm misiunea de a promova energia fără emisii de carbon, aşteptăm cu nerăbdare să ajutăm RoPower să aducă o nouă industrie cu noi locuri de muncă în România”, a spus Soo Hyon Lim.

Teofil Mureşan, CEO E-INFRA, şi-a exprimat încrederea că, odată cu maturizarea proiectului, şi alte companii vor investi în centrale nucleare în tehnologie SMR, atât în România cât şi în alte ţări.

„Decizia DSPE de a investi încă din această fază timpurie a proiectului demonstrează încrederea în proiectul RoPower de la Doiceşti şi în tehnologia SMR NuScale, servind şi ca un indicator al nivelului de interes manifestat de mediul internaţional de profil. Sunt convins că odată cu maturizarea proiectului, şi alte companii vor investi în centrale nucleare în tehnologie SMR, atât în România cât şi în alte ţări. Acum, după semnarea MoU între NuScale, Samsung, Nuclearelectrica, Nova Power and Gas, Fluor şi E-INFRA pentru implementarea proiectului şi decizia DSPE de a deveni investitor, putem afirma că avem un parteneriat americano-român-sud-coreean pentru acest proiect. Este foarte probabil ca şi alte ţări sa se alăture în curând acestui parteneriat”, a afirmat Teofil Mureşan.

Anunţat la COP26, în noiembrie 2021, Proiectul SMR al României se dezvoltă într-un ritm consolidat. După o serie de etape, proiectul se află în prezent în faza de studiu FEED.

În mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2,1 milioane de dolari, oferit de USTDA, care a identificat potenţialele amplasamente pentru dezvoltarea de centrale SMR, a fost selectat ca amplasament candidat, fosta centrală pe cărbune de la Doiceşti, în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale. În urma acestui proces preliminar de selecţie, compania de proiect SMR RoPower a fost înfiinţată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra) în septembrie 2022.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat, fosta centrală electrică Doiceşti, estimarea calendarului şi a costurilor. În cadrul studiului FEED sunt aplicate şi recomandările AIEA în urma misiunii IAEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

SN „Nuclearelectrica” SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează, prin Centrala Nucleară Cernavodă, două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear (FCN Pitesti) şi are un ciclul integrat al combustibilului prin linia de procesare a concentratului de uraniu (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara), achiziţionată recent în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind, prin energia nucleară, cu peste 18% din producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

DSPE se angajează într-o gamă largă de investiţii, finanţări, recapitalizări şi achiziţii, cu un interes deosebit în tehnologie, servicii financiare, infrastructură şi energie. DSPE investeşte în întreprinderi lider de piaţă, cu accent geografic în Coreea, Europa şi Statele Unite. Înfiinţată de Grupul DS ca ramură de capital privat, DSPE este bine poziţionată pentru a face investiţii de impact, îmbunătăţite de experienţa DS Asset Management, unul dintre cele mai performante grupuri de fonduri de acoperire din Coreea.

Nova Power & Gas este o companie privată din România, activă pe piaţa de energie electrică şi gaze naturale din 2007. Pe lângă faptul că este distribuitor şi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, Nova este un producător de energie verde, cu accent pe dezvoltarea de centrale electrice regenerabile. Nova Power & Gas este membră a E-INFRA, un grup românesc de infrastructură specializat în proiecte de infrastructură energetică, civilă şi de telecomunicaţii, cu peste 26 de ani de experienţă de succes în livrarea de proiecte de anvergură, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. AGERPRES