„Medicul oncolog este cel care coordonează pacientul, indiferent de orice terapie și el trebuie să decidă când are nevoie de alte specilități: radiologie, terapie etc. Practic, un oncolog are nevoie de toate specialitățile adiacente, iar durerea este una dintre micile specialități care îl susțin”, a declarat Dr. Ovidiu Nicolae Palea, Medic Primar Anestezie și Terapie Intensivă, fondatorul Nord-Grupul Medical Provita, în cadrul webinarului „Terapia durerii în oncologie”, ce a avut loc pe 3 mai.

Potrivit acestuia, în tratamentul modern al afecțiunilor oncologice, de o importanță vitală devine comunicarea între medici, în special între medicul oncolog și cel intervenționalist, dar și comunicarea dintre medic și pacient. „Medicul român este mai puțin învățat să fie ‚ «luat la întrebări» de către pacient și de multe ori întrebările le percepem ca și când încrederea ne este pusă la îndoială și astfel devenim defensivi. Practic, trebuie să apară o schimbare culturală de ambele părți, în relația medic-pacient”.

Dr. Ovidiu Nicolae Palea susține că nevoia unui psihoterapeut în echipa multidiciplinară este absolut crucială, cancerul devenind o boală emoțională care îi ia pacientului din resursele în lupta conta bolii.

„Partea psihică este de departe dominantă: un pacient care își mobilizează resursele interne, care înseamnă numai psihic, are enorm de multe șanse față de unul care beneficiază de multe alte terapii oncologice, dar care este deprimat și vrea să-și încheie socotelile cu viața, pentru că are o apăsare din trecut. Cancerul este des o boală psihică, este o durere și o suferință acumulată poate ancestral sau din generațiile anterioare, care se transformă într-o boală fizică. Dacă prin intermediul terapiei cu psihologul ajungi să înțelegi și să accepți sursa suferinței, este probabil să te vindeci numai din asta”, menționează fondatorul Nord-Grupul Medical Provita.

Dr. Ovidiu Nicolae Palea mai spune că, în momentul de față, în grupul de clinici pe care îl conduce se lucrează foarte mult pe zona de radiologie interventională, fapt pe care nu îl anticipase în urmă cu 5-6 ani, când a început să se dezvolte terapia durerii. “La nivel mondial, terapia oncologică intervențională crește foarte mult, cu foarte multe alternative, pacienții au o durată de viață mai mare și trăiesc cu dureri mult mai mici sau chiar fără durere”, a conchis Dr. Ovidiu Nicolae Palea.

Webinarul „Terapia durerii în oncologie”, a fost organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.