Compețiile de tip hackathon sunt o sursă de inovatori și oportunități de educare care pot accelera dezvoltarea proiectelor și participanților din cadrul acestora, din punctul de vedere al dr. Ion Gheorghe Petrovai, Cofondator și Director FreshBlood HealthTech.
,,Văd în hackathon numeroase oportunități de descoperire a inovatorilor, cât și de educare a tuturor celor care decid să participe. Într-o asemenea competiție ai ocazia să vezi lucrurile în proces de accelerare, există mai puține norme și este o zonă de meritocrație clară”, a explicat dr. Ion Gheorghe Petrovai pentru comunitatea Hackathons.
Hackathonul este mai mult o sursă de inovatori decât de idei
,,O mare parte din cei implicați în hackathoane crede că este vorba despre idei. Eu spun că este vorba despre oameni, le văd mai mult ca o sursă de inovatori, și nu una de idei, pentru că ideile se schimbă frecvent și au o valoare doar dacă le implementează cineva. Cu toții le avem, diferența o face cine reușește să le transforme în rezultat. La un hackathon se evaluează în măsură relativ egală echipa, piața și ideea. Evaluatorii analizează din prisma potențialului echipei și interesul pe care îl prezintă domeniul în care se vine cu ideea respectivă. Aproximativ toate startup-urile de succes pe care le cunosc au plecat dintr-o piață diferită față de cea în care au ajuns. Au pornit pe un traseu și pe parcurs au schimbat direcția.”
,,Sunt un mare fan al activităților de tip hackathon, ideile sunt interesante, însă inovatorii care le făuresc sunt și mai interesanți. Mai mult decât atât, competițiile acestea aduc un aport fantastic de cunoștințe într-un timp extrem de scurt, astfel că, un hackathon de 2-3 zile poate echivala cu până la 6 luni de studii în facultate.”
Mediul academic poate influența dezvoltarea inovațiilor
În ceea ce privește modul în care universitățile pot influența studenții să își transpună ideile în produse viabile, Dr. Ion Gheorghe Petrovai menționează faptul că principalul element este cel de a nu descuraja mai mult decât a motiva, deoarece ,,progresul este susținut de motivația constantă. Din punctul meu de vedere, inovația este sport de echipă, invenția este sport individual. Invenția care nu are aplicabilitate sau utilizatori, este mai mult un exercițiu de încurajare, autodezvoltare. Scopul este cel de a ajuta inovatorii să își crească proiectele.” Însă, pe lângă mediul academic, și cel antreprenorial este unul destul de ofertant deoarece ,,cea mai mare parte din inovațiile aduse în medicină se datorează medicilor antreprenori, actorilor antreprenori sau cerecetătorilor antreprenori.”