Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din Romania (AFFR) s-a lansat în luna mai 2023 cu scopul de a gestiona și promova interesele farmaciilor și farmaciștilor printr-o reprezentare comună. Misiunea asociației cuprinde efectuarea de demersuri pentru respectarea și îmbunătățirea legislației, pentru promovarea eticii profesionale și a normelor de concurență loială, pentru promovarea și apărarea intereselor comune ale membrilor săi în relațiile cu partenerii, dar și în raport cu autoritățile publice.
“Suntem, ca membri fondatori, o echipă sudată deja, deși ne desfășurăm activitatea de zi cu zi în zone geografice diferite: Bogdan Chiriac, Președintele Asociației, este din Galați, iar ceilalți membri ai Consiliului Director vin din Prahova – Răzvan Munteanu și Argeș – Diana Copae. Un aport valoros la bazele asociației l-a avut și Bogdan Petric, colegul nostru cu experiență de peste 25 de ani în domeniul farmaceutic. Cu toții avem genul acesta de ‘vechime’ în industria farma, ca deținători de lanțuri de farmacii independente, cu capital 100% românesc”, explică dr. farmacist Laura Palade, membru fondator și vicepreședinte al Asociației Farmaciilor și Farmaciștilor din România, administrator Lara Farm din Iași, într-un interviu acordat portalului FarmaciaViitorului.ro.
Aceasta spune că a copilărit și s-a dezvoltat ca adult în mediul farmaceutic, fiind la a treia generație de farmaciști în familie. A crescut între farmaciști, în perioada în care această profesie era parte a sistemului medical și se bucura de un respect deosebit.
“Gândiți-vă că pe atunci nu existau multe produse industriale. Tratamentele pacienților erau formulate și preparate în farmacie, după ce medicul stabilea diagnosticul și conduita de tratament. Mai târziu, nu doar că am dezvoltat o afacere care are rezultate notabile în prezent, dar am fost încă de la început implicată: de la counter, cum se spune, deci de la interacțiunea directă cu pacienții, până la elaborarea unui plan de afaceri, formularea de bugete și tot ce presupune dezvoltarea unui lanț regional de farmacii. Am învățat că farmacistul este cel mai apropiat de pacient, oferă empatie și alternative viabile pentru o viață și o comunitate sănătoasă, aplicând și completând indicațiile medicului. Am avut ulterior privilegiul de a-i cunoaște pe colegii mei, cu care împărtășesc aceleași obiective de business, dar și valori de viață și etică și am identificat împreună necesitatea creării unui cadru legal, organizat, în care să reiterăm importanța profesiei noastre și să producem schimbări durabile atât pentru pacienți cât și pentru mediul în care activăm”.
Citiți interviul integral pe platforma FarmaciaViitorului.ro