Percepția românilor privind utilitatea tratamentelor cu celule stem s-a schimbat consitent în ultimii ani, având în vedere evoluțiile din această zonă a tratamentelor medicale, progresele fiind uimitoare și foarte rapide. Se estimează că în următorii zece ani celulele stem vor fi o soluție pentru rezolvarea multor situații medicale grave.

Recoltarea și stocarea de celule stem sunt ca o asigurare de viață pentru copil, pe care să fie nevoit să o folosească vreodată. Totuși, este extrem de important să aibă această asigurare, pentru că potențialul celulelor stem este absolut remarcabil, fiind publicate mereu noi moduri de utilizare terapeutică a acestora. Având în vedere diversitatea celulelor stem obținute din cordonul ombilical sau din țesutul placentar, recoltarea, procesarea și stocarea acestor celule reprezintă una dintre cele mai inteligente și responsabile decizii pe care părinții o pot lua”, spune Dr. Bogdan Ivănescu, fondatorul clinicii Stem Sure, într-un interviu acordat platformei MedicalManager.ro.

Acesta subliniază că cel puțin 80 de boli amenințătoare la adresa vieții pot fi tratate cu transplant de celule stem, existând în lume mii de pacienți care trăiesc datorită lor și care sunt dovada vie a acestui fapt. În ultimele trei decenii au avut loc la nivel mondial peste 40.000 de transplanturi de celule stem. Acestor acte medicale li se adaugă și transplantul autolog (pentru aceeași persoană) de celule stem hematopoietice recoltate la naștere pentru tratarea autismului. Direcția și reușitele consemnate de acesta cresc premizele pentru care acesta să devină și el, în viitorul apropiat, o terapie standard, care ar fi prima de acest fel pentru o boală neurologică”, arată Dr. Ivănescu.

 

„Rata de succes a intervențiilor, în malignități, poate crește de la 50% la 85% prin simpla transplantare a celuleor stem”

Potrivit acestuia, dintre bolile tratabile cu celule stem fac parte: leucemii acute și cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, hemoglobinopatii, anemii, anomalii plachetare ereditare, boli mieloproliferative, boli congenitale ale sistemului imun, boli fagocitare, boli congenitale metabolice etc.
„Transplantul de celule stem autolog este indicat pentru cazurile în care boala nu este de natură genetică (ereditară), iar transplantul alogen (pentru o persoană diferită față de cea de la care s-a făcut prelevarea) este indicat pentru celălalt tip de boli și oricând nu există celule stocate la nașterea pacientului, evident cu gestionarea riscului de reject de grefă. De aceea o probă proprie reprezintă un avantaj în sine”, explică fondatorul clinicii Stem Sure.
Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical a fost efectuat de echipa condusă de profesorul Eliane Gluckman, în 1988, la un copil care suferea de anemie aplastică Fanconi. În prezent, există în lume stocate peste 600.000 de unități de celule stem din sângele cordonului ombilical, dintre care peste 40.000 au fost eliberate în vederea transplantului pentru tratarea afecțiunilor maligne și non-maligne la copii și adulți.

„Cât despre rata de succes a intervențiilor de acest gen, în malignități, aceasta poate crește, de exemplu, de la 50% la 85% prin simpla transplantare a acestora. În cazul autismului, obiectivele acestui tratament sunt de a oferi îmbunătățiri medii către 70% dintre copiii tratați, fapt care, conform rezultatelor parțiale, se întâmplă și în România în cazul studiului clinic pe care îl coordonez.  Aici este important de menționat că avem acum, în România, pentru autism, asigurarea STEMCare Autism, accesibilă părinților care au recoltat aceste celule utilizând serviciile Stem Sure”, arată Dr. Bogdan Ivănescu.

 

„Sângele de cordon ombilical este cea mai bogată sursă de celule stem hematopoietice, responsabile de formarea celulelor din sânge”

Acesta ține să sublinieze că celulele stem prelevate la naşterea unui copil sunt preferabile celor din măduva osoasă din mai multe motive: în primul rând, nu se pune problema îmbătrânirii sau expunerii celulelor la radiaţii şi/sau viruşi. În al doilea rând, au o capacitate mai mare de a prolifera şi regenera celulele din corp. Apoi, situaţiile în care grefa este respinsă sunt mai puţin frecvente, iar în cazul transplantului autolog, inexistente. Și nu în ultimul rând, procedura de colectare a sângelui este simplă, sigură şi nedureroasă.

Recoltarea celulelor stem la naștere este o șansă unică de a proteja sănătatea copilului și se face fără riscuri pentru mamă sau bebeluș. Sângele de cordon ombilical este cea mai bogată sursă de celule stem hematopoietice, responsabile de formarea celulelor din sânge: leucocite ori hematii, acestea fiind printre primele celule stem identificate la începutul anilor ’60”, arată Dr. Bogdan Ivănescu, creatorul aplicației Doctor MiT.

Cordonul ombilical este un țesut foarte tânăr, care se formează în săptămâna a șaptea de sarcină și reprezintă o excelentă sursă de celule stem, în principal mezenchimale. Potrivit interlocutorului nostru, aceste celule sunt folosite intens în cadrul numeroaselor studii clinice pentru transplant. Celulele prelevate din cordonul ombilical sunt foarte tinere, ceea ce înseamnă că acestea nu au apucat să dezvolte anumite trăsături care să fie ulterior recunoscute şi atacate de către sistemul de imunitate al pacientului. Astfel, probabilitatea ca aceste celule să fie respinse de către pacient este zero când vorbim despre transplatul autolog, adică transplantarea propriilor celule.

Liderii de opinie din domeniu recomandă recoltarea și stocarea pentru fiecare copil, lucru care asigură șanse în plus de a avea o grefă compatibilă în cazul unui transplant alogen (pacientului îi sunt transplantate celulele unui donator compatibil – frate/soră). Mai mult, studiile de specialitate au arătat că celulele stem recoltate și stocate la naștere pot fi folosite și pentru adulți, prin tehnici avansate de multiplicare în laborator. Cu siguranță medicina viitorului va utiliza celulele stem recoltate la naștere, din ce în ce mai multe afecțiuni primind indicație standard de transplant”, menționează Dr. Ivănescu.

 

„Anul viitor am putea consemna primul transplant autolog cu celule stem realizat într-un spital românesc

Fondatorul clinicii StemSure spune că ținta la care se uită în acest moment în clinicile și cercetătorii din Europa este replicarea celulelor stem. Compania Biovault, reprezentată de către Stem Sure, a depus spre aprobare către autoritatea competentă un protocol de multiplicare a acestor celule și, de câțiva ani de zile, așteaptă unda verde pentru a putea înmulți proba biologică stocată.

Statele Unite, prin FDA, câteodată sunt mult mai curajoase decât UE, prin EMA, și sunt mult mai avansați decât noi, însă adevăratul ’tigru’ în acest sens este Coreea de Sud. Acolo deja există la vânzare produse de celule stem mezenchimale pentru o pleiadă de afecțiuni. Acesta este principalul hop pe care sperăm să îl trecem în următorii doi ani. Un al doilea este cel al transplanturilor de celule stem în leucemie sau limfom, care să se facă în România. La această oră, toți copiii români care au celule stem stocate la naștere le folosesc în afară țării pentru a-și salva viața. Însă lucrăm cu mediul academic românesc pentru a îndrepta această situație, așa încât de la anul sperăm că vom consemna primul transplant autolog pentru una dintre aceste boli, realizat într-un spital privat românesc”, conchide Dr. Bogdan Ivănescu.