În ultimii 10-15 ani, tehnologia medicală în gastroenterologie, adică sistemele de endoscopie digestivă și ecografie, a cunoscut cel mai important progres tehnologic, de la apariția acesteia. În ceea ce privește endoscopia digestivă, s-a ajuns, practic, la o dezvoltare tehnologică ce permite evaluarea “fără durere”, după cum a arătat, într-un interviu pentru platforma MedicalManager.ro, Dr. Andrei Groza, medic specialist gastroenterolog și co-founder/co-CEO, Clinica Medicală BIO-LAB Zalău.

Una dintre cele mai tehnologizate ramuri ale medicinei

”În plus, rezoluția înaltă a imaginii, funcțiile de endoscopie avansată, ca zoom-ul optic, cromoendoscopia virtuală și detecția automată a leziunilor, cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială, fac ca endoscopia digestivă să fie una dintre cele mai tehnologizate ramuri ale medicinei. Toate aceste lucruri cresc acuratețea diagnostică și precizia terapeutică a procedurilor endoscopice și, totodată, îmbunătățesc semnificativ confortul pacientului, crescând implicit calitatea actului medical”, a mai arătat medicul.

Limbajul comun, standardizat, necesar în rapoartele medicale

Potrivit acestuia, calitatea în endoscopie nu se rezumă doar la procedura medicală în sine, ci și la modul în care procedura a fost raportată și documentată: ”Din păcate, la ora actuală, în România, rapoartele de endoscopie digestivă nu sunt redactate într-un limbaj comun, standardizat, utilizându-se foarte mult limbajul liber, ceea ce duce, în multe cazuri, la raportări eronate sau înțelese greșit de către ceilalți medici implicați în tratarea cazului. În plus, foarte puține centre de endoscopie digestivă documentează procedurile prin achiziții foto/video din timpul procedurii. Aceste achiziții sunt foarte importante pentru o mai bună urmărire a pacienților și reprezintă o confirmare a acurateței datelor scrise în raportul endoscopic.”

Avantajele asistentului medical EndologiQ, realizat de Fortech

”EndologiQ facilitează înregistrarea standardizată a rapoartelor de endoscopie, utilizând criterii și clasificări recomandate de către societățile internaționale, realizează achiziții de imagini și înregistrări video și le atribuie automat segmentului tubului digestiv examinat. Datele introduse în platforma EndologiQ pot fi accesate și distribuite, ulterior, într-un mod securizat, oricărui medic care participă la investigarea sau urmărirea medicală a pacientului respectiv. De asemenea, EndologiQ urmărește anumiți indicatori de calitate, în timpul înregistrării datelor și poate oferi, în timp real, o evaluare a calității actului medical”, a explicat Dr. Andrei Groza.