Dr. Adina Geană: “Multe spitale internează pacienţi fără a avea personal calificat pentru a rezolva toate problemele”

geana_adinaCompetenţa spitalelor nu este stabilită în România, astfel încât multe unităţi internează pacienţi fără a avea personal calificat pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceştia, a declarat dr. Adina Geană de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.

“Competenţa spitalelor nu este stabilită. Există un criteriu de clasificare, dar nu are nimic de a face cu competenţa. (…) Sunt multe spitale care internează pacienţi fără a avea personal calificat sau dotarea necesară pentru a rezolva toate problemele. Îi ţin şi îi trimit mai departe, în cel mai fericit caz staţionar, de multe ori agravat şi, evident, cu costuri suplimentare”, a afirmat Geană, în cadrul conferinţei cu tema “Pachetul de servicii de bază”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Dr. Geană a adăugat că pachetul de servicii medicale nu face o diferenţiere între rezultatele muncii efective a cadrelor medicale. Astfel, a susţinut ea, principalul motiv pentru care medicii români pleacă în străinătate nu este cel financiar. “Să ştiţi că nu sunt ipocriţi când spun că primul motiv pentru care pleacă nu este neapărat cel financiar. E adevărat că şi acesta este important şi că în România stăm prost din acest punct de vedere. Primul motiv pentru care pleacă este recunoaşterea lor profesională şi a performanţelor pe care ei le au, atât cât le au. Este un lucru pe care pachetul nostru de servicii nu îl are în vedere: acelaşi tarif, indiferent că pacientul s-a externat vindecat, ameliorat, agravat sau decedat. Nu e corect să nu avem în vedere, într-o cât de mică măsură, prin pachetul de servicii, o diferenţiere în funcţie de rezultatul serviciului”, a precizat ea.

Adina Geană a afirmat totodată că în România este “foarte dificil” să fie stabilite măcar orientativ nevoile de îngrijire din sistemul de sănătate. Ea a adăugat că în perioada în care Eugen Nicolăescu a fost ministru al Sănătăţii s-a încercat realizarea unei evaluări, dar iniţiativa, deşi bună, a eşuat în ceea ce priveşte prelucrarea şi procesarea datelor, iar rezultatele nu au fost niciodată exploatate.

Ea a atras atenţia şi asupra lipsei statisticilor din sistemul de sănătate românesc. “Noi, în sănătate, nu cunoaştem costurile serviciilor pe care le conţine pachetul de servicii. Nu ştim cât costă. Ştim cât cheltuim. (…) La acelaşi tip de bolnav, fără alte boli asociate, fără complicaţii post-operatorii, pentru o operaţie de apendicectomie fiecare spital cheltuie altă sumă. (…) Diferenţele pentru acelaşi cod de boală sunt (…) cam câte spitale atâtea nivele de cheltuieli”, a explicat Geană. AGERPRES