hotel cubixDouă hoteluri din Braşov şi unul din Târgu Secuiesc sunt primele unităţi de cazare turistică România care şi-au luat angajamentul de a deveni „Clădiri aproape Zero Energie”.

„În prezent, în zona UE există câteva exemple de succes de Clădiri aproape Zero Energie (nZEB-nearly Zero Energy Buildings), care pot fi sursă de inspiraţie şi pot atrage replicare în sectorul privat. Iniţiativa europeană nZEH a avut ca scop accelerarea ratei de renovare a hotelurilor existente, pentru ca acestea să devină Clădiri aproape Zero Energie. Pentru că proiectele pilot se aventurează pe un drum cu totul nou, dar şi pentru că ştiam că aceste hoteluri din România trebuie să poată fi urmate de cât mai multe unităţi de cazare, am decis să nu ne oprim doar la două proiecte pilot aşa cum era specificat în proiect, ci să alegem trei hoteluri şi acestea să fie cât mai variate, de la trei la patru stele, urbane sau montane, business, confort sau de relaxare”, a afirmat Camelia Raţă, coordonator proiect neZEH, director executiv al Agenţiei pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov.

Potrivit acesteia, la nivel european, 16 hoteluri din Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, România, Spania şi Suedia au fost selectate pentru proiecte pilot în cadrul proiectului european Nearly Zero Energy Hotel (neZEH), care a început în anul 2014. În acest timp, toate hotelurile din proiectele pilot şi-au asumat angajamentul de a realiza renovările majore propuse pentru a atinge standardul de Clădiri aproape Zero Energie şi au împărtăşit experienţa neZEH altor hoteluri din regiune sau din industrie. Camelia Raţă a ţinut să precizeze că pentru investiţii în eficienţa energetică se pot accesa şi fonduri europene pe exerciţiul financiar 2014-2020.

Administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz, a subliniat că, deşi sunt investiţii private, impactul acestora va fi asupra tuturor. „Evident că eficienţa energetică ne interesează pe toţi, mai ales că, din anul 2020, acest lucru va deveni obligatoriu pentru toţi. În ceea ce priveşte Primăria şi Consiliul Local Braşov, vom ţine cont foarte serios pentru viitoarele investiţii de eficienţa energetică. Ce este bine, ce este mai puţin bine, astfel ca toate clădirile municipalităţii să fie eficiente din punct de vedere energetic. Nu este ieftin, nu este uşor, dar ne aliniem normelor europene şi astfel vom trăi într-un mediu mult mai curat”, a adăugat administratorul public al Braşovului.

Proprietarul unuia dintre cele două hoteluri din Braşov incluse în proiectul pilot, Dan Chivu, a declarat că parteneriatul cu echipa neZEH, liderul regional pentru România, a reprezentat „un moment de răscruce”. „Atunci am înţeles cu adevărat că pierdem mult prea uşor energie, printr-o utilizare non-raţională. Avem foarte multe de făcut şi investiţii importante de realizat în următorii ani, care ar putea ajunge la 400.000 de euro. Ne gândim activ la viitorul nostru şi vrem ca, în foarte scurt timp, să avem un nou brand”, a spus Dan Chivu.

Conform acestuia, până în prezent au fost implementate, la acest hotel, o serie de măsuri ca eliminarea surselor de iluminat cu incandescenţă, sisteme pentru decuplarea de la alimentarea cu energie electrică în perioada de neocupare a camerelor, oprirea agentului termic atunci când geamurile camerei de hotel sunt deschise de clienţi, senzori de prezenţă pentru iluminatul spaţiilor comune, program de management pentru iluminatul exterior şi altele.

Măsurile planificate pentru viitor au în vedere instalarea panourilor solare şi fotovoltaice, înlocuirea anvelopei clădirii sau introducerea de servicii ECO pentru clienţii hotelului. AGERPRES