Două din trei companii germane prezente în România se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei în următorul an

Peste două treimi (68%) dintre companiile germane în România, membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Româno – Germană (AHK România), se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei propriei companii, potrivit unui studiu realizat în toamna acestui an, comparativ cu datele din primăvară, când ponderea acestora era de 75%.

Din chestionarul de conjunctură realizat de AHK România în septembrie 2015 reiese că firmele germane sunt încrezătoare referitor la situaţia actuală a propriei companii. “În ceea ce priveşte aşteptările conjuncturale, companiile sunt ceva mai rezervate în toamnă decât erau în primăvară. Pentru următoarele 12 luni, 68% din companii se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei (primăvară: 75%). Intenţiile de angajare ale companiilor – membre AHK sunt de asemenea mai rezervate decât în primăvară”, potrivit studiului.

Studiul AHK arată că firmele doresc în continuare să facă angajări, dar se confruntă cu lipsa personalului calificat şi sunt îngrijorate de actualele propuneri de modificare a legislaţiei muncii. “În ceea ce priveşte intenţia companiilor de a realiza investiţii în următoarele 12 luni, aşteptările acestora s-au diminuat, dar intenţiile în ce priveşte investiţiile rămân stabile”, relevă studiul.

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea economică identificaţi în rândul respondenţilor barometrului lansat de AHK sunt condiţiile-cadru economice şi politice. “Este vorba de factori precum infrastructura, administraţia publică şi achiziţiile publice, unde România se clasează sub media celorlalte state din Europa Centrală şi de Est. Lipsa personalului calificat reprezintă pentru dezvoltarea economică a companiei un alt risc important”, susţin autorii studiului.

Pentru companiile membre AHK, perspectivele pozitive s-au diminuat faţă de rezultatele chestionarului din primăvară. Astfel, companiile sunt mai puţin optimiste, “ceea ce ar putea pe de-o parte să ţină de faptul că în 2016 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare, că există nesiguranţă în ce priveşte efectele măsurilor fiscale adoptate şi planificate şi de evenimentele din branşa auto care duc la reţinere şi atenţie sporită”. AGERPRES