Două companii importante din piaţa românească şi-au dat mâna pentru a lansa un produs care să aducă mai aproape investitorii români de piaţa imobiliară, a declarat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga, la conferinţa dedicată listării acţiunilor Star Residence Invest.
„Mă bucur foarte mult că văd două companii importante din piaţa românească – şi aici mă refer la un intermediar, Broker Cluj, şi o companie de construcţii, Impact Bucureşti – că şi-au dat mâna pentru a lansa un produs care să aducă mai aproape investitorii români de piaţa imobiliară. Dacă ne uităm la investiţiile imobiliare, vedem că acestea au depăşit nivelul de 10 miliarde de lei în anul care a trecut. Creşterile în România în ultimii 5 ani au fost de peste 10% anual, deci este un domeniu care a atras un interes semnificativ din partea jucătorilor locali şi, de asemenea, vedem un domeniu care în ciuda condiţiilor dificile din ultimul an evoluează ok din punct de vedere al valorilor, al preţurilor. Investiţiile imobiliare se află în topul preferinţelor românilor, iar unul dintre obstacolele care îi opresc pe mai mulţi conaţionali de-ai noştri să investească sunt sigur valorile ridicate. Acum avem la Bursa de Valori Bucureşti un vehicul care va permite jucătorilor locali, investitorilor locali de toate categoriile să investească, să ia expunere pentru acest sector interesant şi important al economiei româneşti”, a spus Radu Hanga.
Acţiunile Star Residence Invest au debutat, vineri, 19 martie, la tranzacţionare la BVB. Star Residence Invest este prima societate românească de tip REIT (Real Estate Investment Trust) listată piaţa AeRO din cadrul Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al BVB. Acţiunile Star Residence Invest sunt tranzacţionate sub simbolul REIT (ISIN – RON95JJEDCB1), potrivit unui comunicat al BVB.
„Prin listarea Star Residence Invest oferim investitorilor posibilitatea de a investi într-un domeniu care atrage mult interes, respectiv sectorul imobiliar – zona rezidenţială, un sector cu creşteri spectaculoase în ultimii ani. Din perspectiva noastră, listarea Star Residence Invest înseamnă finalizarea unui proiect prin care ne-am propus să oferim investitorilor care fac anumite calcule de oportunitate între investiţiile pe piaţa de capital şi investiţiile imobiliare, o alternativă tranzacţionabilă care să le ofere diversificare şi mult dorita granulare. Aceste societăţi au o tradiţie pe pieţele de capital dezvoltate şi ne exprimăm speranţa armonizării legislaţiei autohtone cu legislaţia internaţională, unde societăţile de tip REIT beneficiază de un cadru legislativ dedicat care în final oferă investitorilor mai multe facilităţi şi avantaje”, a afirmat Monica Ivan, directorul general al REIT Capital şi BRK Financial Group.
În decembrie 2020, ofertantul a derulat o ofertă secundară de vânzare de acţiuni, printr-un plasament privat în cadrul căruia a atras 8,1 milioane lei de la investitori, fiind subscrise 37,2 milioane de acţiuni, la un preţ de 0,218 lei/ titlu. Astfel, investitorii care au participat în cadrul plasamentului deţin cumulat 77,64% din acţiunile Star Residence Invest, iar Impact Developer&Contractor (IMP), singurul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori Bucureşti, fondatorul şi acţionarul majoritar al Star Residence Invest de la acea dată, şi-a redus participaţia la Star Residence Invest la 22,36%.
În urma plasamentului privat, Star Residence Invest a obţinut o capitalizare anticipată de aproape 10,5 milioane lei (2,1 milioane euro).
Star Residence Invest are, în prezent, un patrimoniu format din 14 apartamente şi 26 de parcări, acestea fiind în exploatare în baza unor contracte de închiriere pentru o perioadă de 5 ani, care asigură un randament brut de 11% pe an. Star Resident Invest (REIT), pe lângă capitalul atras de la investitori, va accesa şi finanţare bancară, în vederea derulării de investiţii imobiliare în proiecte rezidenţiale, pretabile închirierii. Administrarea investiţiilor va fi realizată de către REIT Capital, o societate specializată în administrarea imobilelor şi a proiectelor imobiliare.
Strategia de investiţii este orientată către maximizarea randamentelor din închiriere şi potenţialul de apreciere a valorii imobilelor, pe termen mediu-lung. Investiţiile REIT vor viza imobile regăsite în ansambluri rezidenţiale noi sau aflate într-o zona urbană cu densitate ridicată de proprietăţi rezidenţiale. REIT va putea participa în faza finală de dezvoltare a unui proiect imobiliar prin antecontractarea unor achiziţii de imobile rezidenţiale având un termen de finalizare de maxim 12 luni. REIT va putea contracta împrumuturi pentru finanţarea achiziţiilor în condiţiile în care randamentul din închiriere este cu cel puţin 2% mai mare decât costul de finanţare. Cel puţin 90% din profitul net, conform Actului constitutiv, va fi distribuit anual de către Emitent acţionarilor săi, sub formă de dividende. AGERPRES
Două companii au lansat un produs care să aducă mai aproape investitorii români de piaţa imobiliară
