În cadrul Conferinței anuale Noerr pe teme financiare și fiscale, de pe 11 octombrie, Doru Pohrib, Senior Corporate Dealer, MoneyCorp, a prezentat trei modalități simple de a optimiza schimburile valutare ale companiei.
„Ce înseamnă fixarea cursului valutar? Avantajele sunt că nu mai aveți volatilitate atât de ridicată, mai ales într-o perioadă ca aceasta – pe care noi o vedem până la sfârșitul lui 2023, piețele sunt destul de tumultoase în perioada aceasta. Se așază, încearcă să își găsească din nou un ritm. Aveți un curs cunoscut și bugetat pentru o perioadă de la o lună la un an, ce înseamnă că dacă, pe parcursul unui an, aveți cumpărări repetate de valută și cunoașteți oarecum volumele, noi vă putem oferi o strategie în care puteți bugeta în cash-flow, pentru a ști de câți bani aveți nevoie. Totodată, puteți proteja marja de profit. În acest moment, contextul pe vânzarea de valută și cumpărarea de lei este foarte favorabil.”
Dan Modrogan, Corporate Development Officer, Romanian Business Consult, a avut o scurtă intervenție, în care a vorbit despre provocările în construirea unui buget pentru 2023 și tendințele macro de anul viitor.
„Construcția unui buget are o serie de provocări care sunt încapsulate în procesul de estimare al impactului factorilor interni sau externi asupra organizației, pe perioada bugetată. Pe lângă acest risc inerent, construcția bugetară a anului 2023 – mai mult ca în alți ani – pare să implice plasarea unor pariuri multiple pe indicatori macroeconomici, aflați în afara controlului organizației. Observăm inflație în toate economiile lumii. Costuri ridicate la energie și transport, cursuri valutare fluctuante, fiscalitate volatilă. În vremuri de stabilitate economică, toți acești factori reprezentau constanta. Acești factori macroeconomici vor afecta inegal diversele sectoare de activitate, prin definirea cadrului concurențial, reorientarea preferințelor pentru consum, ajustarea marjelor de profit, modificarea bazelor de costuri, estomparea apetitului investițional. Guvernele și băncile centrale vor încerca să răcească economia prin două mijloace: politica monetară și politica fiscală. Politicile monetare deja au început să fie ajustate. Pe de altă parte, politicile fiscale vor evolua independent de la o jurisdicție la alta.”