În viziunea reprezentantului Orange România, Dorin Odiațiu, manager pentru relația cu autoritățile, conceptul de Smart City reprezintă o piață ce trebuie creată prin cerere de produse, aplicații simple și ușor de înțeles pentru autoritățile locale.
„Smart City este o piață dacă o creăm. Ca să creăm această piață de cerere, trebuie să livrăm niște produse relativ simple și ușor de înțeles pentru autoritățile locale și să le explicăm. Există și un rol pe care autoritățile îl pot juca, în sensul stabilirii unor parametri care să fie respectați de către autorități. Pe de altă parte, trebuie să avem și noi rolul nostru de a explica și am început deja să facem asta”, a explicat Odiațiu cu ocazia unui eveniment dedicat Zilei Comunicațiilor, organizat la finele lunii aprilie.
De asemenea, oficialul companiei telecom consideră că mediul privat implicat în dezvoltarea de soluții inteligente trebuie să aibă rolul de „coach” atât în ceea ce privește clienții persoane fizice, cât și autorități locale.
„Orange România crede cu putere în viitorul Smart City. Este evident acest lucru, iar întrebarea care se pune este când se va concretiza asta și noi credem că trebuie să se întâmple cât mai repede. Credem în rolul nostru de ‘coach’ nu numai la clienți, ci și la autoritățile locale care vor deveni clienți și care trebuie să înțeleagă exact care sunt beneficiile. La nivel de grup ‘Essentials 2020’, bazat pe angajamentul nostru față de client în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite. Pentru noi, anul acesta înseamnă investiții în infrastructură și în calitatea serviciilor oferite clienților”, a menționat Dorin Odiațiu.
La nivel local, Orange este pionul principal în implementarea proiectului „Alba Iulia Smart City 2018”. Astfel, în urma unui acord de colaborare parafat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, operatorul mobil a propus o serie de soluții de digitalizare a orașului.
Conceptul de oraș inteligent propus de Orange Romania pentru proiectul-pilot Alba Iulia Smart City 2018 include, printre altele: hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice, o soluție de transport public inteligent în 15 mijloace de transport public gestionate de Societatea de Transport Public Alba Iulia, soluție de comunicare cu cetățenii prin hotspoturile Wi-Fi și prin aplicația E-Alba Iulia, aplicația de măsurare a calității aerului — uRadMonitor, aplicația de promovare turistică și interacțiune cu cetățenii, soluția de management al iluminatului public prin instalarea a 100 de dispozitive furnizate de Flashnet pe stâlpii de iluminat prin care să fie controlate de la distanță programul de funcționare și intensitatea luminii.
În plus, pe lista propunerilor Orange se mai găsesc: managementul și contorizarea inteligentă a sistemului public de distribuție a apei, securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city și monitorizarea sistemului prin platforma Business Internet Security, soluția Civic Alert, prin care cetățenii raportează către Primărie problemele orașului și, nu în ultimul rând, soluția de clasă digitală ce conține tablete, conținut didactic digital, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. AGERPRES