Industria IT a produs 7,1% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, în primele şase luni ale anului, în creştere faţă de 6,1% cât s-a raportat în 2019, a afirmat,  într-o conferinţă de presă, Dorin Boerescu, cofondator şi director general companiei de tehnologie 2Performant.
„Industria de IT a produs, în primele şase luni, 7,1% din PIB-ul României, în creştere faţă de 6,1% cât a fost în 2019 şi peste media europeană. Este o industrie creativă care produce o valoare adăugată foarte mare şi care profită de talentul remarcabil pe care îl au românii. Industria asta mai are un specific foarte important: este o şansă prin care România ar putea să recupereze decalaje pe care le avem faţă de economiile dezvoltate, însă deocamdată nu profităm suficient de potenţialul acestei şanse. Cred că nu profităm din două motive importante, foarte strâns legate între ele. Pe de o parte, companiile din IT, în marea lor majoritate, sunt finanţate de capital străin. Foarte rar românii finanţează companii din IT şi astfel profiturile şi creşterile pe care aceste companii le au se duc în ţările de provenienţă. Pe de altă parte, valoarea intelectuală produsă de specialiştii români este de cele mai multe ori exportată. Practic, tehnologia creată de români produce impact în alte economii de foarte multe ori semnificativ în alte industrii”, a spus Boerescu.
Acesta a adăugat că listarea pe piaţa de capital a companiei pe care o conduce reprezintă un pas firesc „după ce am parcurs ciclul normal de dezvoltare şi de finanţare al companiilor de tech”.
„Amazon care are un centru de dezvoltare şi în România produce un impact semnificativ în economia SUA pe tot lanţul de producţie şi distribuţie al mărfurilor pe care ei le vând. Dacă ne uităm la Glovo, o aplicaţie extrem de intuitivă şi de utilă creată de nişte programatori şi designeri absolut excepţionali, pe lângă faptul că este utilizată de milioane de oameni din întreaga lume, de livratori şi de clienţi, are un impact în viaţa a milioane de business-uri locale ale căror vânzări cresc. Într-un fel similar, 2Performant este o platformă care ajută magazinele online să colaboreze uşor cu specialişti în marketing digital pe baze transparente şi măsurabile. Numai luna trecută, în 2Performant au fost generate 145.000 de vânzări online în valoare de 8 milioane de euro şi, prin noi, peste 1.500 de specialişti online au câştigat în noiembrie peste 500.000 de euro. Avem un impact real în vieţile a milioane de utilizatori, dar şi mai departe în industria de comerţ online şi în economia României, în general. Listarea noastră la Bursă vine ca un pas firesc, după ce am parcurs ciclul normal de dezvoltare şi de finanţare al companiilor de tech”, a explicat reprezentantul 2Performant.
Acţiunile companiei de tehnologie 2Performant sunt tranzacţionate, începând de miercuri, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (piaţa AeRO), sub simbolul 2P. AGERPRES