Orice afacere offline care vinde produse fizice, nu doar marile lanţuri de magazine, ar trebuie să-şi deschidă şi un magazin online, beneficiile fiind enorme – costă mult mai puţin decât o locaţie fizică şi facilitează extinderea internaţională, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, Doina Vîlceanu, Business Development Manager la agenţia de e-commerce full service ContentSpeed.

Pe de altă parte, din cele mai recente cifre, doar 7% dintre afacerile româneşti au componenta de eCommerce. Poate pentru că sub 5% din totalul comerţului este generat de vânzările online, magazinele fizice nu simt încă la fel de puternic această presiune.

Analizând câteva sute de magazine online B2C de pe platforma ContentSpeed, nişele cu cele mai mari procente de creştere sunt: fashion, home&deco, produse pentru copii şi jucării, petshop şi auto. De asemenea, micile magazine online nişate, dacă au strategii de comunicare şi fidelizare bine puse la punct – încep să aibă succes: accesorii pentru telefoane mobile, camere de supraveghere, produse alimentare pentru alergici sau delicatese, cosmetice bio.

 

– Cum evoluează prezenţa în online a brandurilor din retailul tradiţional?

– Din cele mai recente cifre, doar 7% dintre afacerile româneşti au componenta de eCommerce. Poate pentru că sub 5% din totalul comerţului este generat de vânzările online, magazinele fizice nu simt încă la fel de puternic această presiune. Ar trebui să ne uităm cu mare atenţie la ce se întâmplă în SUA. Unul dintre cei mai mari retaileri, Toys’r’Us, a pierdut cursa şi a declarat faliment. Ei motivează că s-au bazat pe vânzările generate de Amazon şi nu şi-au dezvoltat propriul canal de vânzare online. În aceeaşi situaţie sunt şi giganţi internaţionali precum Sears/Kmart, Macy’s, Michael Kors, Guess. Faptul că toţi aceşti mari retaileri anunţă că urmează să închidă sute de magazine fizice şi să se concentreze pe vânzările din eCommerce e un semn clar despre viitorul retailerului. Magazinele fizice au un mare avantaj al brand awarenessului faţă de orice alt magazin online. Încrederea şi notorietatea generate de prezenţa fizică – se transformă în vizite online. În toate cazurile când am lansat un magazine online pentru un mare brand – acesta a avut peste 100.000 de vizitatori încă din prima lună. Vizitatorii ştiu deja mărimile, modelele, au încredere în aceste branduri, deci schimbarea canalului de achiziţie nu ar reprezenta niciun impediment.

Şi ar mai fi un aspect: românilor le place se caute online, dar să cumpere offline. Prin urmare, funcţia de ‘click&collect’ sau „comandă online şi ridică din magazin” este câştigătoare pentru toate marile lanţuri de magazine. De exemplu, în cazul farmaciilor care listează şi medicamente de tip OTC şi RX este obligatoriu să existe opţiunea de rezervare şi ridicare din farmacie. Nu doar marile lanţuri de magazine, ci orice afacere offline care vinde produse fizice ar trebuie să-şi deschidă şi un magazin online. Beneficiile sunt enorme: costă mult mai puţin decât o locaţie fizică şi facilitează extinderea internaţională.

 

– Ce a învăţat România în 2017 în ceea ce priveşte comerţul online?

– Conform cifrelor vehiculate, valoarea pieţei de e-commerce a ajuns la aproximativ 2,8 miliarde de euro, în creştere cu 35% faţă de 2016, anul în care România a înregistrat cea mai mare creştere dintre ţările din Uniunea Europeană (38%). Odată cu numărul crescut de magazine online, a început focusul pe tot ce înseamnă un business ‘customer centric’. Din experienţa noastră cu peste 600 de magazine online, diferenţierea dintre două magazine online pe aceeaşi platformă, cu acelaşi design, cu aceleaşi funcţionalităţi şi aceeaşi gamă de produse o face punerea clientului în centrul afacerii. Ce beneficii îi oferi? Cum reuşeşti să-l fidelizezi? Aici este, de fapt, adevăratul diferenţiator al succesului.

 

– Cât de mult ajută platforma Contentspeed un magazin offline să treacaă direct la e-commerce, să îşi adapteze adresarea clienţilor direct către cele mai  folosite dispozitive în acest moment, cu un site mai ales optimizat pe mobil, cu campanii direcţionate către mobil?

– În ultimii 15 ani am ajutat sute de afaceri offline să-şi transfere viziunea în online. Lucrăm cu retaileri consacraţi: Sephora, Diverta, Chicco, Betty Ice, ProfiHair Shop, Flormar Cosmetics, lanţuri de farmacii şi farmacii independente, dar şi companii de distribuţie B2B. Prin urmare, am optimizat în totalitate procesul de deschidere al unui canal de vânzare online. Cu experienţa acumulată alături de aceşti mari jucători, în 2015 am lansat versiunea ContentSpeed StartUp dedicată celor la început de drum în eCommerce. Oferim inclusiv abonamente gratuite pentru a reduce la minimum riscul şi barierele costisitoare anterioare pentru deschiderea unui magazin online. Prin urmare, aproape oricine are un produs de vândut poate să-şi deschidă un magazin online. Referitor la traficul de pe dispozitivele mobile – a apărut conceptul de ‘Mobile first’- deja peste 50% dintre comenzi, cel puţin în verticala de fashion, vin de pe dispozitivele mobile. În următorii 3-5 ani, probabil se va depăşi 80%. Designul magazinelor porneşte de la cum arată pe un telefon mobil. Desktopurile şi laptopurile sunt folosite la birou, acasă rămâi doar cu mobilul. Avem pregătite pentru utilizatorii platformei ContentSpeed zeci de teme de design responsive (optimizate pentru smartphone-uri, tablete şi desktop) gândite în conformitate cu cerinţele venite de la Google pentru mobile-friendliness. Temele sunt special concepute pentru a acoperi orice nişă de produse.

 

– Ce nişe în e-commerce au avut cele mai spectaculoase creşteri în 2017, pentru magazinele care folosesc serviciile ContentSpeed?

– La sfârşitul anului trecut, pe piaţă existau peste 7.000 de magazine online, însă doar câteva zeci au volume mari de tranzacţii. Tot brandurile din offline generează şi un număr spectaculos de comenzi lunare. Peste 50% din magazinele nou înfiinţate nu depăşesc 5-10 comenzi/zi în primul an. Este important de notat, însă, că acestea urmăresc trendul ascendent al comerţului online, adică au un ritm rapid de creştere, iar ritmul şi strategia de creştere sunt mai importante decât rulajul de produse. Analizând câteva sute de magazine online B2C de pe platforma ContentSpeed, nişele cu cele mai mari procente de creştere sunt: fashion, home&deco, produse pentru copii şi jucării, petshop şi auto. De asemenea, micile magazine online nişate, dacă au strategii de comunicare şi fidelizare bine puse la punct – încep să aibă succes: accesorii pentru telefoane mobile, cameră de supraveghere, produse alimentare pentru alergici sau delicatese, cosmetice bio.

 

– Pe ce categorii de produse se înregistrează cea mai mare comandă medie, respectiv cea mai mică?

– Răspunsul simplu: IT&C (electronicele şi electrocasnicele) sunt produse cu o valoare medie mare, deci şi coşul mediu va fi unul impresionant. Însă marja la aceste produse este foarte mică. Valoarea mică a coşulului mediu de cumpărături se înregistrează în home&deco. Totuşi, nu categoria de produse e cea care face diferenţa, ci preţul mediu al unui produs. Poţi să vinzi pantofi de 50 lei sau de 2.000 de lei. Cu strategii de creştere a coşului mediu de cumpărături – de exemplu produse complementare, ţinute asortate, accesorii, extra-garanţii – această valoarea medie poate creşte. În primul rând, trebuie să te gândeşti la ce şi-ar dori vizitatorul şi, desigur, să permită platforma de eCommerce.

 

– Sunt diferenţe semnificative ca pondere, în funcţie de categoriile de produse, în privinţa mediului prin care se plasează comandă (desktop versus mobile)?

– Da. Produsele cu multe specificaţii tehnice trec printr-un proces decizional de achiziţie mult mai lung. De exemplu, când cumperi un televizor, vrei să fii foarte bine informat despre marcă, model, performanţă, verifici recenzii, compari preţuri, compari produse – acţiuni care nu se fac uşor de pe un dispozitiv mobil. Însă, dacă vorbim de fashion, vorbim despre decizii de impuls. Vezi o reclamă pe Facebook (consumat preponderent de pe mobil) pentru o rochie, îţi place, dai click, ajungi pe versiunea mobile a magazinului online şi ai şi adăugat-o în coş. AGERPRES