asigurare casaPool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția, în contextul cutremurelor recente din Italia și România, că doar o cincime dintre români și-au asigurat locuințele împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren.

„Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avertizează în privința ratei reduse a asigurărilor obligatorii împotriva dezastrelor naturale încheiate de proprietarii români, în contextul recentelor cutremure care au avut loc în Italia (Amatrice) și România. Chiar dacă în România beneficiem de un sistem național de asigurare obligatorie a imobilelor, cu tarife modice, mai puțin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuințe sunt asigurate prin polița obligatorie PAD”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit PAID, numărul polițelor de tip PAD este în creștere, dar se situează încă la un nivel redus. Conform statisticilor publicate la finalul lunii august 2016, numărul asigurărilor în vigoare a crescut cu 14,49% la 1,73 milioane de la 1,5 milioane cu un an înainte.

„Din păcate, chiar locuitorii din zonele cu risc seismic ridicat sunt cei care nu își asigură casele. Prin urmare, în regiunea geografică Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentru în Vrancea, doar 15,89% din locuințe sunt asigurate, în timp ce în Banat sau Dobrogea gradul ajunge la 26,81% și respectiv 21,93%. În Capitală, gradul de cuprindere este de 38,51%, în mare parte stimulat și de fondul imobiliar contractat în ultimii ani prin credite bancare”.

Pe de altă parte, numai în luna august 2016, PAID a plătit despăgubiri în valoare de 228.477 de lei, din care 194.213 de lei pentru polițe de tip A, iar 34.264 de lei pentru polițe de tip B. „În comparație cu alte țări, precum Italia, unde proprietarii de locuințe nu sunt protejați printr-un sistem național, în România avem polița PAD, care, pentru un tarif anual de 10 sau 20 de euro, acoperă despăgubiri în limita sumei de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din păcate, conștientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mică, iar proprietarii aleg să nu încheie o poliță de asigurare”, susține directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacșu.

Potrivit instituției, la nivel european, catastrofele naturale au generat anul trecut, conform studiului sigma realizat de către Swiss RE, pierderi de 13 miliarde de dolari, dintre care doar 6 miliarde de dolari au fost asigurate. AGERPRES