Minele Lupeni și Lonea din Valea Jiului se vor închide începând cu 2018, urmând ca doar exploatările miniere Livezeni și Vulcan să își continue activitatea, alături de două grupuri energetice, unul de la Paroșeni și altul de la Deva, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

El a fost întrebat care este strategia Guvernului în privința Complexului Energetic (CE) Hunedoara.

„După foarte multă incertitudine, am reușit să ajungem la un numitor comun, administrație, sindicate și sector politic, privind necesitatea restructurării activității, pentru a diminua pierderile care nu mai puteau fi suportate. Prin urmare, am promovat o hotărâre de Guvern privind închiderea minelor Lupeni și Lonea, rămânând ca active viabile pe partea de minerit doar minele Livezeni și Vulcan, care vor asigura cărbunele pentru doar două grupuri energetice: grupul 4 Paroșeni și grupul 3 Deva. Pentru aceste două grupuri am notificat Comisia Europeană pentru un ajutor de tip SIEG (ajutor de stat pentru servicii de interes economic general — n. r.) în condiții de siguranță a sistemului, în baza studiului făcut de Transelectrica, potrivit căruia până la finalizarea inelului de 400 de kV pe regiunea Banat este necesară o injecție de putere până în anul 2024, în această perioadă cele două grupuri urmând să funcționeze”, a spus Vișan.

Potrivit oficialului, extracția de cărbune în minele care vor fi închise va continua până în 2018, urmând ca lucrările efective de închidere să se finalizeze până în 2027, acestea fiind termenele maxime impuse de Comisia Europeană pentru aceste tipuri de activități.

Vișan a mai spus că Hotărârea de Guvern la care se referă este în vigoare și produce efecte începând cu luna mai.

„Am avut discuții cu comisarul pentru Energie și solicitarea dânșilor a fost foarte clară. În primul rând, sunt de acord cu strategia gândită în acest sens, au agreat-o. În al doilea rând, să prezentăm un calendar foarte clar în acest sens. În al treilea rând, să realizăm discontinuitatea economică, adică, după ce accesăm acest SIEG și îl punem pe cele două active viabile pe componenta energetică, să le scoatem la privatizare sau altă formă de dare în plată, ca să realizăm discontinuitatea economică și, cel mai important, să realizăm separarea activităților, activitatea minieră și cea energetică. Acestea sunt cerințele lor”, a completat Vișan.AGERPRES