birouri_angajatiUn studiu realizat de compania Edenred relevă că doar 31% dintre români sunt fericiţi în munca lor, faţă de 38% media europeană. Cu toate acestea, românii sunt printre cei mai motivaţi (pe locul 3 între cele 14 ţări participante): 74% dintre angajaţii români declară că motivaţia lor la muncă este constantă sau în creştere, faţă de 69% media europeană.

În medie, 36% dintre angajaţii europeni se declară mulţumiţi de calitatea vieţii lor profesionale.Cei mai mulţumiţi sunt finlandezii (53%), austriecii (51%) şi germanii (49%). Pe locul 9 din cele 14 ţări participante, 39% dintre angajaţii români se declară mulţumiţi de viaţa lor profesională.

În ceea ce priveşte Europa, motivele de îngrijorare pentru angajaţii sunt nivelul pachetului salarial (39%) şi păstrarea locului de muncă (33%), cu variaţii minore faţă de anul trecut. La fel ca în 2014, dar crescând semnificativ în importanţă, a treia mare problemă a angajaților europeni este faptul că petrec prea mult timp muncind : 28% sunt nemulţumiţi de acest aspect, faţă de 22% anul trecut.

În ţara noastră, cele mai mari motive de îngrijorare pentru angajaţi rămân pachetul salarial şi de beneficii – pe primul loc cu 41%, dar spectrul somajului îi sperie pe 39% dintre angajaţi. În aceste condiții, faptul că petrec prea mult timp muncind nu este o preocupare la fel de mare – doar 20% dintre angajaţii români au problema aceasta.

Pe de altă parte, 64% dintre angajaţii români sunt nemulţumiţi de puterea lor de cumpărare, cu diferenţe notabile între generaţii, dar şi între salariaţii din sectorul public şi cei din sectorul privat. Astfel, 70% dintre angajaţii de peste 45 de ani sunt nemulţumiţi de puterea lor de cumpărare, faţă de doar 60% din angajaţii mai tineri (sub 45 de ani). De asemenea, 69% dintre angajaţii din sectorul public sunt nemulţumiți de puterea lor de cumpărare, faţă de doar 62% dintre cei care lucrează în companii private.

În ceea ce priveşte valoarea beneficiilor extra-salariale, 59% dintre angajati sunt nemulţumiţi: 71% dintre angajaţii din sectorul public sunt nemulţumiţi de nivelul beneficiilor, faţă de doar 59% în sectorul privat.

Cele mai frecvent acordate beneficii extra-salariale sunt tichetele de masă (51%), tichete sau carduri cadou (28%), servicii personale (13%), cantină de companie (11%) şi prime de vacanţă (6%).