Doar 1% dintre producătorii de suplimente alimentare din România își declară furnizorii de materie primă

Dr. Florin Mitocaru director general AleviaPiața suplimentelor alimentare din România, estimată la 200 milioane de euro este o piață fragmentată, peste 100 de producători și importatori activând la nivel de farmacie și magazin naturist. Materia primă are o importanță covârșitoare pentru eficiența produselor. Cine sunt furnizorii de materie primă din această piață? Ei sunt considerați de multe ori secret de afaceri șidoar 1% dintre producătorii din România, printre care se număra și Alevia, au curajul să declare furnizorii de materie primă.

Recunoscute pentru beneficiile lor sănătoase, plantele sunt un aliat de nădejde de mai bine de sute de ani, iar sub forma suplimentelor pe bază de extract de plante, eficiența acestora este sporită. Însă, pentru a beneficia de rezultate eficiente, consumatorii trebuie să știe să recunoască suplimentele alimentare de calitate.

Un factor foarte important pentru calitatea produsului este reprezentat de țara de proveniență a extractului.Furnizorii de materie primă din Europa de Vest sunt recunoscuți pentru calitatea superioară a extractului folosit.”Am ales să lucrăm cu un furnizor de extracte din plante vest-european, Naturex, cu sediul în Franța, tocmai fiindcă este lider mondial în puritatea extractelor și ne certifică faptul că toate extractele din plante pe care le luăm de la ei sunt de calitate înaltă.Din punctul meu de vedere calitatea produsului este dată într-o proporție covârșitoare de calitatea materiei prime”, declară dr. Florin Mitocaru, directorul general Alevia.

Extractele standardizate reprezintă o metodă prin care consumatorii se pot asigura că preparatele au o valoare terapeutică mare și că aceasta nu fluctuează în funcție de recolte, zone geografice, climat sau de momentul recoltării. Consumatorii ar trebui să deosebească cele două modalități de obținere a suplimentelor alimentare pe bază de plante: prin extracție și prin tocarea plantei. „Alevia folosește extracte de calitate tocmai pentru a putea doza corect substanțele active și pentru a obține un efect terapeutic mare.”

„Spre exemplu, Ginkgo Biloba din produsul Ginkana de la Alevia, este în raport 50:1, adică din 50 kg de plantă se obține 1 kg de extract. Aspectul acesta se verifică pe ambalajul produsului, unde scrie: extract de Ginkgo biloba 24% ginkgoflavone, 6% lactone terpenice”, explică dr. Florin Mitocaru.

De asemenea, consumatorii ar trebui săștie și că extractul este de două tipuri: pur sau adulterat. Diferențierea extractului de calitate de unul slab sau adulterat este subtilă și nu este posibilă prin verificarea etichetei. Dr. Florin Mitocarususține că cel mai bun indicator de diferențiere a unui produs bun de unul slab este însuși efectul.

„Extractul slab sau adulterat este un extract asupra căruia s-a intervenit în mod artificial, adică este folosit un extract de slabă calitate asupra căruia se adaugă substanța activă până la standardul declarat. Din păcate, acest aspect nu poate fi verificat dacă ne uităm pe eticheta sau prospectul produsului, ci prin analize de laborator amănunțite. Din această cauză, cea mai bună dovadă a calității suplimentului alimentar pentru consumatori este efectul pe care îl simt. După ce cumpăram un supliment alimentar e necesar să fim atenți la modul în care ne simțim, să evaluăm impactul asupra sănătății noastre. Calitatea unui supliment alimentar este dată într-o proporţie covârşitoare de calitatea materiei prime. De aceea, cea mai bună dovadă a tipului de extract folosit este chiar eficiența produsului. Alevia folosește extracte de calitate înaltă tocmai pentru pentru a obține un efect terapeutic mare”, mai spune Florin Mitocaru.