Din industrie nu vin veşti bune pentru economie

În luna iulie, a fost a cincea lună consecutiv în care activitatea din industrie s-a oprit din creştere. Potrivit Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management, pentru moment, creşterea rămâne în teritoriu pozitiv, dar semnalele nu sunt încurajatoare. Indicatorul pentru volumul total al producţiei a ajuns la 55 de puncte, de la 62 de puncte în luna martie şi se apropie de contracţie (sub 50 de puncte). În luna iulie, firmele care au raportat creşteri ale volumului producţiei, au fost cu 8 puncte procentuale mai puţine decât în luna iunie, iar firmele care au raportat un nivel neschimbat al activităţii au crescut cu 16 puncte procentuale.

Indicatorul pentru volumul comenzilor neexecutate a scăzut la 43 de puncte faţă de 47 de puncte în iunie şi 51 în mai. Scăderea persistentă a comenzilor neexecutate arată că ritmul de intrare a comenzilor noi este scăzut, iar multe firme s-ar putea confrunta cu un exces de capacitate în raport cu cererea. Excesul de capacitate este periculos pentru că poate duce la scăderea preţurilor. Indicatorul comenzilor pentru export a scăzut şi el la 59 de puncte în iulie, faţă de 62 în luna iunie.

Pe acest fond, indicatorul pentru cheltuielile de capital a atins nivelul cel mai scăzut (56 puncte) în decurs de douăsprezece luni, de când datează măsurătorile lunare ale Barometrului IRSOP / SNSPA. Scăderea sau stagnarea cheltuielilor de capital poate avea mai multe cauze, dar cea mai importantă este incertitudinea economică şi riscul confruntării firmelor cu venituri mai mici. În consecinţă, firmele evită să investească în capacităţi noi, echipamente şi alte active care conduc la creştere economică şi la crearea locurilor de muncă.

 

Implicaţii şi explicaţii

Volumul producţiei este indicatorul care reacţionează cel mai sensibil la schimbările din economie. Reducerea volumului semnalează de obicei că economia în ansamblu scade sau stagnează, în timp ce înviorarea producţiei industriale poate semnala că economia se îmbunătăţeşte şi cererea revine pe piaţă.

În acest moment, indicatorul pentru volumul producţiei nu pare să prezică o îmbunătăţire rapidă a economiei şi a cererii de bunuri şi produse industriale. De altfel, indexul pentru comenzi noi a rămas şi el pe loc (57 în iulie faţă de 56 în iunie). Dar, procentul firmelor care au raportat creşteri la acest indicator a scăzut în iulie cu 5 puncte faţă de luna iunie. În schimb a crescut cu 14 puncte procentul firmelor care spun că volumul comenzilor noi a rămas neschimbat.

Situaţia din industrie se poate complica şi din cauza creşterii cheltuielilor cu activitatea productivă. În luna iulie, firmele au raportat o creştere a costurilor de producţie (index 61) faţă de luna iunie (index 58) şi faţă de mai (57). Un sfert din firme (27%) au declarat că preţurile de input pentru crearea produselor lor au crescut în iulie, iar numai 5% au declarat că preţurile au scăzut.

 

Ce aşteptări au firmele

Aşteptările firmelor pentru următoarele şase luni au continuat să se deterioreze, în contextul prăbuşirii treptate a optimismului de la începutul acestui an. Firmele se aşteaptă ca volumul producţiei, comenzile şi numărul salariaţilor să scadă. Indexul prognostic e cu 3-4 puncte mai mic decât în luna iunie. Procentul firmelor care se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi în viitor a crescut de la 6% în iunie, la 10% în iuie.

Totuşi vedem şi predicţii mai optimiste. În iulie, procentul firmelor care prognozează o reducere viitoare a costurilor de producţie a crescut la 11% faţă de 6% în iunie, probabil, în contextul aşteptărilor faţă de viitoarele măsuri fiscale.

Creşte şi încrederea în export. Firmele care se aşteaptă la creşterea comenzilor pentru export în următoarele 6 luni a fost în iulie cu 6 puncte mai mare decât în iunie (47% faţă de 41%).

În ansamblu, prognozele parţial rezervate, parţial optimiste arată că firmele se aşteaptă la evoluţii cu grad mare de incertitudine.

 

Barometrul Industriei din România este realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management, pe un eșantion de 300 firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor, în intervalul 17-20 august 2015.