Din cauza lipsei acute de angajați specializați, firmele de IT încep recutarea încă de pe băncile liceului

elevi computereFirmele de IT din România au demarat acţiuni de atragere a viitorilor angajaţi încă din liceu, în condiţiile în care acest domeniu are nevoie de mai mulţi specialişti decât sunt în mod normal pe piaţă, industria fiind disperată să găsească tineri talentaţi.

Directorul general al firmei Brinel, Marcel Borodi, a declarat că primul pas este conştientizarea liceenilor că domeniul IT este unul atrăgător care oferă locuri de muncă bune, iar pasul următor este atragerea liceenilor în firme, să li se arate ce se întâmplă în realitate.

“Se coboară la nivel de liceu atragerea copiilor înspre tehnologie. Din cauza crizei de resurse şi faptului că domeniul IT are nevoie de mai mulţi specialişti decât sunt în mod normal pe piaţă, se încearcă o atragere a tinerilor spre această specializare, încă de pe băncile liceelor. Industria este disperată să găsească tineri talentaţi şi totul se bazează pe competenţe. Şi atunci am încercat să ducem această nevoie spre ei, să conştientizeze că în IT este nevoie de ei şi că, dacă îşi dezvoltă competenţe în IT, vor fi automat angajaţi. Primul pas este conştientizarea lor că IT-ul este atrăgător, le oferă un loc de muncă bun în România. Pasul doi este atragerea liceenilor în firme, să li se arate ce se întâmplă în realitate la viitorul loc de muncă. Aceste iniţiative au fost demarate deja de mai multe companii de IT din Cluj-Napoca.(…) Îi îndemn pe liceeni să se îndrepte spre domeniul IT dacă au pasiune, pentru că îşi vor găsi locuri de muncă şi peste 50 de ani”, a declarat Marcel Borodi, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că universităţile de profil care pregătesc specialişti în IT au majorat numărul de locuri pentru studenţi, dar numărul candidaţilor nu este cu mult mai mare. „Dacă mâine ar fi 10.000 de locuri la o facultate de calculatoare n-ar veni 10.000 de candidaţi valizi, pentru că este un domeniu în care trebuie să investească timp, să aibă competenţe pe care să clădească”, a explicat Marcel Borodi.

La rândul său, Dorin Pena, director general al Cisco România, a declarat că oportunităţi în IT-ul din România există, fiind foarte multe companii care vor să angajeze personal, dar nu găsesc oameni pregătiţi. „Din punct de vedere al locurilor de muncă nu este o saturaţie în acest domeniu. Perspectiva la care trebuie să ne gândim este cum reuşim să deschidem segmentul de altceva în IT. E nevoie de oameni care să înţeleagă tehnologie şi să reuşească să o transforme într-o afacere”, a spus Pena.

Pentru a încuraja copiii să urmeze o carieră în IT, Atos, unul dintre principalii furnizori internaţionali de servicii IT, a lansat în România, în parteneriat cu Asociaţia Edusfera, programul Junior IT Club – Powered by Atos, prin care sunt oferite, începând cu 1 martie 2016, cursuri gratuite de programare în şcoli, la clasele V-VIII. Prima etapă a proiectului vizează şcoli din Bucureşti şi Timişoara.