„În cadrul Conferinței Internaționale de Psihotraumatologie, cel mai important eveniment local destinat specialiștilor în domenii psiho-sociale, ne-am propus să reunim profesioniști, profesori și cercetători de talie mondială, care aduc în atenția publicului român de specialitate noi metode de intervenție, studii, lucrări științifice și instrumente validate de comunitățile internaționale de practici. De asemenea, la fiecare ediție, conferința a inclus și perspective și formate de educare create pentru publicul larg”, spune Dr. Diana Vasile, psihoterapeut și psiholog clinician principal, într-un interviu acordat platformei EventsMax.ro.
Din postura de președinte și membru fondator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), Diana Vasile organizează, în perioada 10-12 noiembrie, cea de-a șaptea ediție a Conferinței Internaționale de Psihotraumatologie (CiNPT) la București.
„Informația bazată pe cercetări științifice și metode moderne, aflată în centrul tuturor activităților noastre la ISTT, este esențială în practica terapeutică eficientă, precum și în politicile care susțin sănătatea umană. Este important ca specialiștii în sănătate (îndeosebi în cea psihică) să fie conectați la aceste informații, pentru că acestea le permit să acționeze adecvat în rolurile lor, să își ghideze corect clienții, pacienții, și să își adapteze intervențiile la fiecare caz în parte. Este îmbucurător că pe agenda publică apar mai des subiecte legate de sănătatea emoțională și importanța psihoterapiei, pentru că toate aceste conversații ajută la înlăturarea stigmatului asociat cu tulburările psihice și cu sănătatea mintală în general”, afirmă președintele ISTT.
În opinia acesteia, este fundamental să discutăm despre ceea ce înseamnă un proces psihoterapeutic riguros și structurat. „Spre deosebire de alte abordări care sunt foarte departe de informația validată științific și reglementată de instituțiile de referință din domeniu, un proces psihoterapeutic nu promite rezultate extrem de rapide și nu este prezentat ca un tratament-minune. Un proces care oferă rezultate presupune lucru cu sine, răbdare și disponibilitate, alături de sprijin și empatie din partea psihoterapeutului. Uneori, este un proces inconfortabil, dar, pentru a funcționa, este nevoie de efort și o dorință reală de schimbare”.
„Este nevoie de psihoeducație ca să putem repara disfuncționalitățile de relaționare de zi cu zi”
Prin intermediul CiNPT, organizatorii își propun să consolideze un ecosistem în care să aducă laolaltă stakeholderi și reprezentanți din medii diverse, care au nevoie să înțeleagă mecanismele stresului și traumei și cum să devenim mai rezilienți ca indivizi, echipe și comunități.
„De asemenea, este nevoie de psihoeducație ca să putem repara disfuncționalitățile de relaționare de zi cu zi – iar în mediile organizaționale există un potențial important de antrenare a abilităților de relaționare sănătoasă. Dacă ele nu sunt conștientizate și abordate ca atare în felul în care este construită cultura internă a companiilor, atunci companiile se pot confrunta cu tensiuni, conflicte între angajați, indiferent de nivelul lor ierarhic, întreținând comportamente toxice și afectând potențialul de performanță și inovare”, explică Diana Vasile.
Pentru această categorie de public din organizații organizatorii au pregătit intervenții valoroase, care se concentrează asupra cultivării rezilienței, dinamicilor de echipă, siguranței psihologice și burnout-ului. „Toate sunt niște subiecte care, după părerea mea, ar trebui să fie avute în vedere în echipele care își doresc medii de lucru sigure, cu performanță și retenție crescute”.
Am întrebat-o pe interlocutoarea noastră cum crede că poate fi dus acest know-how legat de traumă mai mult înspre mediile organizaționale și profesionale. „Din experiența noastră și așa cum arată studiile pe această temă, trauma afectează calitatea vieții și a relațiilor pe care le avem cu cei din jur. În plus, poate avea un impact direct asupra capacității de concentrare, creativității și nivelului de energie pentru îndeplinirea sarcinilor uzuale. Toate aceste disfuncționalități se reflectă, în mod evident, și în rolurile profesionale”.
Diana Vasile spune că primul pas în gestionarea mai bună și mai empatică a acestor provocări este informarea adecvată (psihoeducația), respectiv familiarizarea echipelor de management cu aceste noțiuni, manifestările și efectul lor, pe de o parte, și popularizarea informațiilor în interiorul echipelor, pe de alta.
„Chiar dacă vedem o creștere a conștientizării subiectelor care țin de sănătate psihică la nivel macro, mai avem încă de lucru la buna înțelegere a acestora și diseminarea lor în grupurile care nu au încă acces la ele sau care nu știu încă foarte bine cum să le și folosească. Ulterior, companiile au nevoie să acorde o atenție deosebită atât nivelului de siguranță psihologică pe care îl experimentează angajații lor, cât și analizei culturii lor interne curente, pentru ca apoi să poată îmbunătăți și crea moduri de lucru potrivite pentru realitatea organizației proprii”, mai spune organizatoarea Conferinței Internaționale de Psihotraumatologie (CiNPT).
„Deși psihoterapia este văzută ca o meserie pe cont propriu, noi promovăm lucrul în echipă”
Întrebată ce ar trebui să se schimbe în activitatea profesională a psihologilor și psihoterapeuților, pentru ca oamenii să aibă parte de un ghidaj cu rezultate mai bune, Diana Vasile susține că psihologii și psihoterapeuții au nevoie de formare continuă. „Acesta este unul dintre motivele pentru care evenimentele pe care le organizăm la ISTT (conferințe – așa cum este CiNPT –, simpozioane, workshop-uri etc.) sunt construite cu scopul de a oferi informații și cercetări noi și de a facilita schimbul de idei. Ne concentrăm eforturile pentru ca profesioniștii români din domeniul sănătății psihice să devină din ce în ce mai bine pregătiți și informați și mai capabili să ghideze oamenii cu care lucrează. În al doilea rând, în cadrul conferinței ne mai propunem să promovăm lucrul în echipă. Deși în general psihologia și mai ales psihoterapia este văzută ca o meserie pe cont propriu, în practică este nevoie de multe ori de echipe interdisciplinare pentru a veni în sprijinul beneficiarilor serviciilor psihologice”.
Interlocutoarea noastră afirmă că în lucrul cu stresul și trauma sunt implicate mai multe tipuri de profesioniști, iar uneori armonizarea în cadrul acestei echipe poate să fie dificilă. Cu toate acestea, este o condiție esențială dezvoltării noastre ca profesioniști maturi, conștienți de rolul lor individual și colectiv, și conectați la informațiile moderne și comunitatea locală de egali (peers).
„Ce aș vrea să mai subliniez aici este faptul că atunci când spunem beneficiar al serviciilor psihologice nu ne referim strict la clientul sau pacientul de psihoterapie – aria este mult mai vastă. De exemplu, mă refer și la recrutarea din mediul organizațional, unde echipele de HR care sunt compuse și din psihologi sunt avantajate dacă înțeleg inclusiv mecanismele din spatele selecției, a stilurilor de relaționare sau a construirii echipelor”, concluzionează Diana Vasile.
–
Diana Vasile, PhD, este psihoterapeut și psiholog clinician principal, cadru didactic universitar. Din 2013, este președinte și membru fondator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), un ecosistem care formează specialiști în psihoterapia integrativă a traumei, oferă acces la informație științifică publicului larg și soluționează provocări profesionale în mediile organizaționale.
Preocupată constant de potențialul de dezvoltare și evoluție a fiecărei persoane în parte, Diana militează de peste 20 ani pentru eliberarea resurselor psihice blocate în traumele noastre, resurse care pot aduce un plus semnificativ de bucurie, progres și relații hrănitoare în viața noastră.
„ISTT are astăzi o misiune complexă, funcționând pe 3 piloni și paliere de intervenție: de pe o parte, ne adresăm publicului larg cu evenimente, informații și inițiative care își propun să sporească înțelegerea asupra traumei și a modalităților de recuperare existente în acest sens; apoi, ne ocupăm de formarea specialiștilor care vor să se formeze în psihoterapia integrativă a traumei și să ghideze corect persoanele aflate în nevoie de recuperare și/ sau dezvoltare psihologică; și nu în ultimul rând, oferim intervenții directe acolo unde este nevoie de suportul nostru, prin servicii adaptate și suport personalizat (către indivizi sau organizații)”, rezumă Diana Vasile scopul ISTT.