România are nevoie de un program de management modern al asociațiilor de pacienți, fundamentat pe de o parte pe abordare integrată, de la educație și prevenție pentru sănătate, la acces la tratament și la cele mai noi tehnici din domeniu și până la asigurarea calității vieții pacienților, indiferent de afecțiune, iar pe de altă parte pe o abordare interdisciplinară și pe sinergia tuturor actorilor din sistem: decidenți, pacienți, asociații profesionale.

Este punctul de vedere susținut de Consilierul de Stat, Diana Păun, în cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței Naționale dedicate asociatiilor de pacienti, parte a programului național lansat de Oameni și Companii și Farmexpert, în anul 2015. Evenimentul a reunit peste o sută de participanți și a avut loc miercuri, 21 martie, la Hotel Pullman, București.

”Vreau să fiți conștienți de susținerea Președintelui României pentru asociațiile de pacienți, care desfășoară acțiuni, în scopul conștientizării și responsabilizării noastre, a tuturor. Interesele pacienților români sunt mai bine reprezentate, atunci când asociațiile din România sunt parte din rețelele europene și mondiale care apără aceleași drepturi și care pot reprezenta la cel mai înalt nivel aceste interese, iar eu, personal, am numai cuvinte de apreciere pentru munca și eforul depus de acestea”, a mai arătat Consilierul de Stat Diana Păun.

În opinia acesteia, provocările sistemului sunt multe: financiare, birocrație, legislație, resurse umane, toate acestea răsfrângându-se asupra pacientului, modelul de urmat fiind, în aceste condiții, poziționarea pacientului în centrul tuturor politicilor și acțiunilor din domeniul sănătății.

”Sunt puține aspectele pozitive din sistemul de sănătate românesc, de aceea cred că odată identificate și confirmate, ar merita discutată o strategie, în cadrul programului de modernizare a sistemului de sănătate din România, pe care vi l-ați propus și care să valorifice punctele forte”, a mai spus Consilierul de Stat.

Întâlnirea comunității asociațiilor de pacienți a fost organizată de Oameni și Companii, cu suportul Farmexpert, Farmaciile Alphega, Novo Nordisk, Unifarm SA și COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice).

Până în prezent, în acest program au fost organizate patru ediții ale conferințelor naționale și cinci dezbateri profesionale, la care au participat peste 300 reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. Din momentul lansării, programul și-a propus să sprijine asociațiile de pacienți, să le ajute să se impună ca parteneri importanți pentru orice discuție legată de sistemul de sănătate din România, indiferent că este vorba despre modificări legislative, recalibrarea unor instrumente sau remodelarea și schimbarea programelor naționale din domeniul sănătății.

Peste 210 asociații de pacienți au fost identificate până în prezent și incluse în comunitatea dedicată asociațiilor, ce însumează peste 400 de contacte, cu care există o comunicare permanentă. Programul este susținut de platforme digitale precum portalul MedicalManager.ro, care include o pagină dedicată asociațiilor de pacienți și un newsletter lunar dedicat, cu peste 22 de ediții, transmise asociațiilor și altor specialiști din domeniul sănătății.